UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий уряд Ізраїлю випробовує Байдена — The Washington Post

Зв’язки Ізраїлю з Китаєм перевіряють відносини країни з США.

Як зміна уряду Ізраїлю після завершення епохи Беньяміна Нетаньяху змінить відносини країни із США? Велика увага зосереджена на політиці щодо Ірану та палестинців, але є ще одна проблема, яка має величезний потенціал для зміцнення або послаблення американо-ізраїльських відносин: економічні та технологічні зв'язки Ізраїлю з Китаєм, пише The Washington Post.

Адміністрація президента США Джо Байдена, як і адміністрація його попередника Дональда Трампа, визнала Китай головною загрозою національної безпеки США та стратегічним конкурентом. Незважаючи на політичну поляризацію в інших сферах, демократи та республіканці підтримують перегляд політики США щодо Китаю в таких питаннях, як військова позиція, торгівля та інвестиції, контроль технологій та академічний обмін.

Американські лідери закликають іноземних союзників внести подібні корективи, щоб захистити себе від крадіжок, шпигунства, примусу та інших злочинних дій Пекіна. Президент Байден під час нещодавньої поїздки до Європи підкреслив загрозу Китаю.

«Я не розумію, чого американці хочуть від Китаю. Якщо хтось це розуміє, він повинен мені пояснити. Китай не проти нас і не є нашим ворогом», - сказав екс-глава ізраїльської розвідки Йоссі Коен.

Така думка Коена відображає посилення зв'язків між Ізраїлем та Китаєм.

Під час двох візитів до Пекіна на посаді прем'єр-міністра Нетаньяху підкреслив зацікавленість Ізраїлю в технологічній співпраці з Китаєм. Він також підтримав роль Ізраїлю у глобальній ініціативі Пекіна «Один пояс - один шлях» та двосторонній угоді про вільну торгівлю.

«Ми ваш ідеальний молодший партнер», - сказав Нетаньяху президентові Китаю Сі Цзіньпіну в 2017 році.

Китайські інвестори, державні підприємства та технологічні фірми, такі як Huawei та Alibaba, придбали або інвестували в близько 463 ізраїльських компаній у період з 2002 по грудень 2020 року, переважно в технології, за даними Інституту досліджень національної безпеки Тель-Авівського університету. Кожен великий ізраїльський університет, як і в США та Європі, має партнерські стосунки з китайськими інститутами та лабораторіями.

Китайські компанії інвестують в ізраїльську інфраструктуру близько 4 мільярдів доларів. За наполяганням Вашингтона у 2019 році Ізраїль створив орган, що здійснює перевірку інвестицій, але він не охоплює високотехнологічні галузі.

Подібним чином Ізраїль не сильно контролює експорт, навіть щодо комерційних технологій «подвійного призначення», орієнтованих на китайську стратегію «військово-цивільного злиття».

«Я не збираюся дозволяти регулюванню втручатися в це», - зазначив Нетаньяху у 2016 році, вихваляючи сильні сторони кіберпромисловості Ізраїлю перед американською аудиторією.

Ізраїль не може просто так відмовитись від основних ринків збуту та потенційних друзів. Але все має свою ціну. Китай вимагає витрат, так само, як і США.

Китай підтримує Іран - головного ворога Ізраїлю. Цього року Пекін та Тегеран підписали угоду про партнерство, яка включає військову співпрацю на 400 мільярдів доларів. Деякі китайські компанії з ізраїльського сектору технологій та інфраструктури також ведуть бізнес із Тегераном.

Під час чергового загострення конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС навесні цього року китайські чиновники критикували Ізраїль в ООН. Головною метою Пекіна могло бути намагання показати, що союзник Сполучених Штатів порушує права людини. Позиція Пекіна була явно недружньою до Ізраїлю.

Чи може нове керівництво Ізраїлю змінити курс? Прем'єр-міністр Нафталі Беннетт, колишній технічний підприємець, був міністром економіки з 2013 по 2015 рік, і в цей час він заохочував інвестиції з Китаю. Міністр закордонних справ Яїр Лапід раніше керував Міністерством фінансів, відомим своїм позитивним ставленням до Пекіна.

Але минулого місяця, відразу після вступу на посаду, новий уряд підтримав США в засудженні порушень прав людини в Сіньцзяні, Тибеті та Гонконгу - перший дипломатичний крок для Ізраїлю.

Будучи суверенною, високотехнологічною державою Ізраїль може отримати свою роль у змаганні між Китаєм та демократичним світом. Ізраїль не є довіреною особою жодної сторони, але країна не виграє від того, що буде безтурботним спостерігачем або каналом для передачі технологій. Завданням для нових лідерів Ізраїлю та їхніх друзів у Вашингтоні є адаптація до нових реалій глобальної стратегічної конкуренції, резюмує видання.

Читайте також: В Ірані зупинився таймер, який відраховував час до "знищення Ізраїлю"

Біньямін Нетаньяху, який очолював уряд 12 років, втратив посаду прем'єр-міністра. 5 травня закінчився термін, відведений Нетаньяху на формування урядової коаліції. При цьому незадовго до закінчення терміну прем'єр-міністр повідомив канцелярії президента Ізраїлю, що не може сформувати уряд, і повернув мандат глави держави. 13 червня, Кнесет проголосував за формування нового коаліційного Кабінету на чолі з Нафталі Беннеттом.

Прихильники Нетаньяху поступилися прихильникам нової коаліції лише одним голосом: вотум довіри уряду підтримали 59 депутатів, 60 - проголосували за кабінет Беннетта.