UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий президент Ірану обіцяє підтримувати Хезболлу

Масуд Пезешкіан, якого називали поміркованим кандидатом, висловив повну підтримку антиізраїльським рухам.

Новий поміркований президент Ірану запевнив лідера Хезболли, що продовжить підтримувати терористичне угруповання та інші регіональні «рухи опору» проти Ізраїлю, пише The Telegraph.

“Ісламська Республіка Іран послідовно підтримує опір населення регіону проти незаконного сіоністського режиму”, – йдеться у листі Масуда Пезешкіана до Хасана Насралли, лідера Хезболли,

Новообраний президент також підкреслив, що ця підтримка “глибоко вкорінена в фундаментальній політиці Ісламської Республіки Іран, ідеалах імама Хомейні та вказівках Верховного лідера”.

Це перша публічна заява Пезешкіана щодо зовнішньої політики після його обрання в суботу.

Читайте також: Чи може загостритись конфлікт між "Хезболлою" та Ізраїлем? — Reuters

Вона свідчить про те, що підхід Ірану до регіональної політики та його відносини з Ізраїлем під час нової адміністрації навряд чи зазнає змін, незважаючи на помірковану позицію Пезешкіана.

«Я впевнений, що рухи опору в регіоні не дозволять цьому режиму продовжувати свою підбурливу та злочинну політику проти пригнобленого народу Палестини та інших народів у регіоні», – написав пан Пезешкіан.

Генеральний секретар Хезболли був одним з перших іноземних лідерів, які привітали Пезешкіана з перемогою на президентських виборах в Ірані.

У своєму посланні Хасан Насралла сказав: «Рухи опору та народи регіону вважають Ісламську Республіку Іран стабільним прихильником пригноблених і потужною та постійною опорою для опору.Ми продовжуватимемо цей шлях, поки не досягнемо остаточної перемоги з могутнім  Іраном у центрі».

Обрання Пезешкіана відбувається у дедалі більш нестабільний час для Близького Сходу. З початку війни між Ізраїлем і ХАМАС у Газі 7 жовтня майже щодня точилися перестрілки вздовж ізраїльсько-ліванського кордону.

Аналітики попереджають, що тотальна війна між Хезболлою та Ізраїлем може призвести до серйозних збитків з обох сторін і потенційно до втягування великих міжнародних держав, включаючи США та Іран.

Це також вимагатиме від Ізраїлю воювати на кількох фронтах одночасно — ситуації, з якою він не стикався з часів війни Судного дня 1973 року.

Кардіохірург та законодавець Масуд Пезешкіан, який обіцяв простягнути руку допомоги Заходу, переміг у другому турі виборів президента Ірану ультраконсерватора Саїда Джалілі. Пезешкіан, на від відміну від свого суперника, пообіцяв відкрити Іран для світу. Водночас Джалілі – це колишній учасник ядерних переговорів та затятий прихильник поглиблення зв’язків з РФ та Китаєм.

Хоч іранська політична система все ще доволі міцна й має люфт для маневрів, та перемога реформатора Масуда Пезешкіана на президентських виборах в Ірані ставить руба питання про подальшу долю країни.

Чи означає перемога Пезешкіана, що ісламський режим доживає останні роки? Чи варто очікувати радикальних змін у суспільстві? Як ці вибори вплинуть на відносини Ірану з Україною? росією? Заходом?

Про те, як «Іран може здивувати. Чого очікувати Україні?», читайте в статті директора Центру близькосхідних досліджень Ігоря Семиволоса.