UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ринок міста Ухань є ймовірним джерелом спалаху COVID-19 — американські вчені

Походження вірусу SARS-CoV-2, що викликає COVID-19, залишається загадкою та основним джерелом напруженості між Китаєм та США.

Згідно з дослідженням, що було проведене в США, першим відомим зараженим COVID-19 став продавець на ринку в китайському місті Ухань, а не бухгалтер, який, здавалося, не мав жодного зв'язку з ринком, але випадок зараження якого сприяв припущенню, що вірус міг просочитися з лабораторії, повідомляє Reuters.

Спільне дослідження Китаю та Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) цього року практично виключило теорію про те, що COVID-19 виник у лабораторії, заявивши, що найбільш ймовірна гіпотеза полягала в тому, що вірус заразив людей природним шляхом, ймовірно через торгівлю дикими тваринами.

Група експертів під керівництвом ВООЗ провела чотири тижні в місті Ухань і його околицях з китайськими вченими й заявила в спільному березневому звіті, що вірус SARS-CoV-2, ймовірно, передавався від кажанів людині через іншу тварину, проте необхідні подальші дослідження.

Бухгалтер, якого багато хто вважав першою людиною з COVID-19, повідомив, що його перші симптоми з'явилися 16 грудня, на кілька днів пізніше, ніж передбачалося. Такого висновку дійшов Майкл Воробей, голова відділу екології та еволюційної біології в Університеті Арізони, у дослідженні, опублікованому в четвер у журналі Science.

Плутанина була викликана стоматологічною проблемою, яка була у бухгалтера 8 грудня.

«Його симптоми з'явилися після кількох випадків захворювання у робітників на ринку Хуанань, що зробило жінку-продавщицю морепродуктів найраніше відомим випадком, захворювання почалося 11 грудня», — йдеться у дослідженні.

У світі за час пандемії COVID-19 захворіло понад 256 млн осіб: карта

У ньому йдеться про те, що більшість ранніх симптоматичних випадків були пов'язані з ринком, зокрема, із західним районом, де містилися єнотовидні собаки, та надано переконливі докази походження пандемії на ринку живих тварин.

COVID-19 график распространения.jpg (380 KB)

Минулого місяця ВООЗ запропонувала створити нову групу експертів для розслідування джерела коронавірусу.

Пандемія може згаснути до наступного року, прогнозує The Economist. Найближчими роками COVID-19 стане ендемічним захворюванням, таким як грип або звичайна застуда. Проте локальні та сезонні спалахи залишаться, особливо у країнах із хронічно пасивною вакцинацією.

Вперше спалах коронавірусу в китайському місті Ухань було зафіксовано 12 грудня 2019 року. 30 січня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила міжнародну надзвичайну ситуацію через коронавірус, а вже 11 березня - пандемію.