UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нова хвиля коронавірусу може затримати вихід Великої Британії з карантину

У Британії зростає кількість хворих штамом коронавірусу з Індії.

Прем'єр-міністр Борис Джонсон попередив в п'ятницю, що зростання числа випадків зараження новим варіантом коронавірусу з Індії може "серйозно підірвати" плани Великої Британії щодо відновлення діяльності.

Англія зробить наступний крок і відкриється в понеділок, як і планувалося, але заключний етап, запланований на 21 червня, може викликати сумніви.

«Я не вважаю, що нам потрібно відкладати виконання нашої дорожньої карти», - сказав Джонсон.

Але «цей новий варіант може серйозно перешкодити нашому прогресу», - сказав він, додавши: «Ми зробимо все можливе, щоб забезпечити безпеку населення».

Міністерство охорони здоров'я заявило, що варіант B1.617.2 «починає швидше поширюватися» на північному заході Англії і, в меншій мірі, в Лондоні, «і приймаються рішучі заходи для подальшого стримування його поширення».

Джонсон повідомив на брифінгу для преси, що введення другої дози вакцин буде прискорено для осіб старше 50 і клінічно вразливих, щоб стримати поширення штаму.

За словами офіційних осіб, кількість заражених цим варіантом зросла з 520 минулого тижня до 1313 на цьому тижні.

Уряд очікує даних, які вкажуть, чи є новий варіант більш контагіозним, ніж інші штами, які циркулюють в даний час, перш ніж прийняти рішення про свій наступний крок, сказав Джонсон.

За словами Джонсона, якщо є докази неконтрольованого поширення і загрози посилення тиску на NHS, то, ймовірно, будуть введені нові обмеження, додав він, передає AFP.

У Великій Британії за останні кілька місяців кількість випадків захворювання знизилася завдяки успішній кампанії вакцинації, і офіційні особи сподіваються, що вони будуть ефективні проти цього варіанту.

«Поки немає доказів того, що наша вакцина буде менш ефективною проти серйозних захворювань і госпіталізацій», - сказав прем'єр-міністр, додавши, що країна знаходиться «в іншому положенні в порівнянні з тим, коли ми в останній раз стикалися з новим варіантом».

«Ми повинні довіряти нашим вакцинам... і при цьому дуже уважно стежити за ситуацією», - сказав він.

Читайте також: У світі за час пандемії на COVID-19 захворіло понад 427 млн осіб: карта

Минулого місяця уряд додав Індію, яка переживає руйнівну хвилю смертей від Covid-19, в червоний список мандрівників, що означає, що мандрівники з країни повинні проходити карантин в готелях після прибуття до Великої Британії.

У місті Болтон на північному заході Англії, де проживає значна частина населення південноазіатського походження, були розгорнуті мобільні випробувальні установки, а також пропонується тестування «від дверей до дверей».

Британія поступово відновлює свою економіку після місяців обмежень, пов'язаних з коронавірусом.

Індійський варіант також викликає стурбованість в Шотландії та Уельсі, які проводять власну політику охорони здоров'я.

Шотландія оголосила в п'ятницю, що в понеділок переходить до наступного етапу відкриття, за винятком Глазго, де обмеження залишаться незмінними через збільшення числа випадків цього варіанту.

Відзначимо, глава Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Тедрос Адханом Гебреєсус заявив, що другий рік пандемії може бути більш смертоносним, ніж перший, разом з Індією, яка викликає велике занепокоєння.