UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розміщення ядерної зброї в Білорусі: порушення міжнародного права чи законна практика? — The Hill

Розміщення ядерної зброї в Білорусі має наслідки для міжнародного правопорядку.

30 червня Білорусь зробила заяву, що застосує ядерну зброю, якщо її "суверенітету і незалежності" загрожуватиме небезпека. Білорусь отримала ядерну зброю з Росії. Звідси виникає питання, чи є розміщення ядерної зброї в Білорусі й навчання білоруських солдатів використанню та експлуатації такої зброї порушенням міжнародного права.

Згідно зі статтею I Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, учасниками якого є як Білорусь, так і Росія, забороняється "передача будь-кому ядерної зброї або інших ядерних вибухових пристроїв чи контролю над такою зброєю", а стаття II забороняє "отримання від будь-кого ядерної зброї або інших ядерних вибухових пристроїв чи контролю над такою зброєю", повідомляє The Hill.

На перший погляд, було б небезпідставно зробити висновок, що розміщення Росією цієї зброї порушує договір. Але існує переконливий прецедент того, що це не так. Цей прецедент походить з багаторічної практики США і НАТО у так званих "угодах про спільне використання ядерної зброї", згідно з якими США розміщують ядерні боєголовки в країнах-союзниках.

Читайте також: У Білорусі вирішили терміново перевірити ядерну зброю

Аргумент США і НАТО, що такі домовленості є законними відповідно до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, полягає в тому, що зброя завжди залишається під контролем США, таким чином, не порушуючи (або, можливо, точніше, не спричиняючи) дію договору. Тому розміщення Росією цієї зброї в Білорусі, як виявляється, також є законним згідно з міжнародним правом.

Більш сумнівним є те, чи використання зброї Білоруссю, а не Росією, порушило б ядерний договір. Як тільки контроль над зброєю переходить до Білорусі, спрацьовують статті I й II договору, що є порушенням міжнародного права.

Іншим очевидним питанням є те, чи не порушує використання такої зброї міжнародне право. Тут Білорусь, ймовірно, покладається на статтю X договору, яка зазначає, що "кожна сторона, при дотриманні свого національного суверенітету, має право вийти з Договору, якщо вона вирішить, що надзвичайні події, пов'язані з предметом цього Договору, поставили під загрозу вищі інтереси її країни".

Читайте також: Лукашенко пояснив, навіщо йому російська ядерна зброя: на Білорусь знову "готується напад"

Стаття X встановлює, що держава, яка виходить з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, "повідомляє про такий вихід усім іншим учасникам Договору і Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй за три місяці до виходу". Таке повідомлення повинно містити викладення надзвичайних подій, які поставили під загрозу вищі інтереси держави.

Таким чином, міжнародне право забезпечує об'єктивне обмеження на застосування ядерної зброї й можливість для міжнародної спільноти зібратися разом і визначити, що становить, а що ні, реальну загрозу державному суверенітету, звільняючи держави від необхідності застосовувати ядерну зброю.

Про те, чи збирається Путін застосувати ядерну зброю в найближчому майбутньому, зважаючи на його останні заяви пише Володимир Кравченко у статті "Новий ядерний шантаж. Що Путін замислив цього разу?".