UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина відправила два військових кораблі в Індо-Тихоокеанський регіон на тлі напруженості між Китаєм і Тайванем     

Поки невідомо, чи пройдуть судна через Тайванську протоку, що роздратувало б Пекін.

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

У вівторок, 7 травня, Німеччина відправила два військові кораблі в Індо-Тихоокеанський регіон у спробі посилити там свою військову присутність на тлі зростання напруженості між Китаєм і Тайванем та загострення ситуації у спірних водах Південно-Китайського моря. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Колискова Китаю для Європи

Ця напруженість чинить тиск на свободу судноплавства і вільний прохід на торгових шляхах, заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

Близько 40% зовнішньої торгівлі Європи проходить через Південно-Китайське море.

"Дивитися в інший бік, не демонструючи своєї присутності в Індо-Тихоокеанському регіоні на підтримку міжнародного порядку, заснованого на правилах, - це не варіант для Німеччини. Присутність має значення", - сказав міністр.

Кораблі Frankfurt am Main та Baden-Wuerttemberg пройдуть через Південно-Китайське море, але незрозуміло, чи перетнуть вони також Тайванську протоку, як це робили Сполучені Штати. Прохід через Тайванську протоку роздратував би головного торгового партнера Німеччини —  Китай.

"Оскільки кілька кораблів союзних ВМС пройшли (Тайванську протоку), це, очевидно, є можливим варіантом. Але жодного рішення ще не прийнято", - сказав Пісторіус.

Читайте також: Австралія звинуватила Китай у небезпечних діях над міжнародними водами

Китай вважає майже все Південно-Китайське море своєю територією, попри рішення міжнародного трибуналу, який постановив, що Пекін не має жодних правових підстав для таких претензій. Китай також вважає своєю територією Тайвань, попри рішучі заперечення острова.