UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина видала міжнародний ордер на арешт засновників фірми Panama Papers

Засновників Mossack Fonseca підозрюють в ухиленні від сплати податків.

Засновники Mossack Fonseca Юрген Моссак і Рамон Фонсека, підозрювані в ухиленні від сплати податків і зв'язках зі злочинцями, будуть заарештовані в разі в'їзду до Європейського Союзу, повідомила німецька газета Sueddeutsche Zeitung пізно ввечері в понеділок.

Представник прокуратури Кельна підтвердив, що були видані два міжнародних ордера на арешт у зв'язку з розслідуванням, але не встановив особи причетних до цього.

Моссак і Фонсека мають панамські паспорти і в даний час знаходяться на Карибському архіпелазі, з яким не укладено жодних договорів про екстрадицію, повідомляє газета.

Однак слідчі сподіваються, що Моссак, сім'я якого знаходиться в Німеччині, може здатися чиновникам, щоб домовитися про пом'якшення вироку і уникнути звинувачень з боку США.

Панамські документи, масовий витік даних в квітні 2016 року, виявила широко поширене ухилення від сплати податків і ухилення від сплати податків з використанням складних структур офшорних підставних компаній і викликала міжнародний резонанс.

За даними Американського центру громадської чесності, в 79 країнах було порушено не менше 150 розслідувань для виявлення можливого ухилення від сплати податків або відмивання грошей.

У 2018 році Mossack Fonseca заявила, що закривається через «непоправну шкоду» її репутації. Тим часом уряд Панами продовжує звертатися до міжнародного співтовариства з проханням видалити його з декількох чорних списків податкових притулків.

Відзначимо за даними Державної податкової служби України, з України за три роки представники великого бізнесу вивели в офшори $22,4 млрд, при цьому $5 млрд - на Кіпр, $4 млрд - в Нідерланди, $3 млрд - до Великобританії, $2 млрд - до Німеччини.