UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина погодилася прийняти частину евакуйованих із Сирії "Білих шоломів"

Волонтери, які повідомляли про застосуванням режимом Асада хімічної зброї, після наступу урядових військ опинились під загрозою.

Німеччина прийме частину евакуйованих із Сирії волонтерів організації "Сирійська цивільна оборона" ("Білі каски"), повідомив в інтерв'ю німецькому виданню Bild міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас. За даними видання, мова йде про 50 волонтерів та членів їх родин. Проте сам Маас точну кількість осіб, яких готова прийняти Німеччина, назвати відмовився.

За його словами, прийом членів волонтерської організації зумовлений насамперед гуманістичними міркуваннями. "Від початку сирійського конфлікту "Білі шоломи" врятували понад 100 000 людей", - підкреслив міністр.

Евакуацію волонтерів "Білих шоломів" та членів їх родин з південних регіонів Сирії військовослужбовці Збройних сил Ізраїлю розпочали після того, як вони перейшли з-під контролю помірної сирійської опозиції під контроль режиму диктатора Башара Асада. Згодом ізраїльські військові повідомили про успішне завершення евакуації.

За даними ізраїльських військових, через серйозну загрозу життю та здоров'ю волонтерів і членів їх сімей, людей переправили спочатку до Ізраїлю, а потім до Йорданії. За даними видання Bild та йорданського агентства Petra, це близько 800 осіб.

Уряд Йорданії дав дозвіл на перевезення евакуйованих членів "Білих шоломів" та їхніх родин територією країни. Очікується, що впродовж трьох місяців їх приймуть Німеччина, Велика Британія та Канада, повідомляє DW.

Нагадаємо, 14 квітня, лідери трьох країн - США, Франції і Великої Британії - виступили із заявою про початок військової операції у Сирії. Удари вирішили наносити по об'єктах, які підозрюють у причетності до виготовлення хімічної зброї.

Приблизно за годину було оголошено про завершення першої хвилі ударів по Сирії, проте в Пентагоні не виключають їх повторення. Росію про початок атаки на Сирію Сполучені Штати не попередили.

Операція в Сирії стала відповіддю на застосування режимом Башара Асада хімічної зброї проти цивільного населення. Остання атака 7 квітня забрала життя близько 70 осіб, більшість з яких жінки і діти.

Всесвітня організація охорони здоров'я підтвердила використання хімзброї військами Асада в Думі. У заяві організації також наведені непідтверджені дані від волонтерів про загибель 70 осіб, які переховувалися від бомбардування в підвалах.

Детальніше про ракетні удари по Сирії через хіматаку в Думі читайте у матеріалі DT.UA "Авіаудари по Сирії: що відомо про подію"