UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина планує економити у секторі соціальних виплат - як це відчують біженці з України

Одним із шляхів скорочення соціальних видатків є спрощення умов для працевлаштування.

Міністр фінансів Німеччини вважає, що за бюджетної кризи зекономити можна, зокрема, у секторі соціальних виплат, покращивши умови працевлаштування для працездатних осіб, як-от біженців з України, повідомляє DW.

"Через дефіцит федерального бюджету міністр фінансів ФРН Крістіан Лінднер (Christian Lindner) заявив про плани економії в соціальному секторі та міжнародному фінансуванні кліматичних змін. У розмові з виданнями групи Funke Mediengruppe  Лінднер повідомив, що федеральний уряд наразі витрачає 45 відсотків свого бюджету на соціальне забезпечення. Тож насамперед необхідно дивитись у цій царині, якої економії можна досягти", - пише DW.

За словами міністра фінансів, будуть переглянуті положення про так звані витрати для громадян (Bürgergeld), які з літа року замінили виплати з безробіття, і які, зокрема, отримують українські біженці. У цьому контексті Лінднер зазначив, що одним із шляхів скорочення соціальних видатків держави є спрощення умов для працевлаштування працездатних. "Для біженців з України, наприклад, ідеться про працевлаштування у "турборежимі" , - наголосив Лінднер.

За останніми даними, з понад мільйона українців, які виїхали до Німеччини, рятуючись від війни Росії проти України, працездатними є 52 відсотки, з них наразі працевлаштовані 196,7 тисячі людей.

Читайте також: Біженці з України покращили ситуацію з робочою силою в ЄС – єврокомісар

Як раніше повідомлялося, уряд Німеччини прийняв рішення спростити процедури працевлаштування для біженців та прискорити інтеграцію українців на німецькому ринку праці. Зміни до законодавства про перебування іноземців у Німеччині були схвалені 1 листопада 2023 року.