UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина може вислати американських дипломатів через скандал із прослуховуванням Меркель

Німецькі слідчі не можуть встановити причетність американських дипломатів до скандалу з прослуховуванням з причини того, що не можуть потрапити на територію посольства.

Німеччина має право вислати з країни співробітників посольства США у Берліні, які причетні до можливого прослуховування канцлера ФРН Ангели Меркель, заявив голова німецького МВС Ханс-Петер Фрідріх.

Скандал розгорівся після того, як минулого тижня стало відомо, що спецслужби США могли прослуховувати мобільний телефон Меркель.

За даними журналу Spiegel, спецслужби вели стеження за комунікаціями в урядовому кварталі Берліна з американського посольства, яке розташоване в центрі міста. У будівлі посольства було встановлено сучасні антени, зазначає видання.

"Той, хто прослуховує мобільні і стаціонарні телефони у нашій країні, порушує закон. І це стосується кожного - є він вихідцем з Німеччини або ж іноземцем. Дипломати - якщо вони мають дипломатичний статус - звичайно, мають особливі умови. Але їх можна вислати з країни", - заявив Фрідріх.

Він додав, що для перевірки інформації про можливу причетність американських дипломатів до прослуховування є суттєві перешкоди. Наприклад, слідчі не можуть потрапити на територію посольства.

За словами міністра, під час переговорів про створення нової правлячої коаліції, які стартували минулого тижня, буде обговорюватися ціла низка заходів з підвищення безпеки особистих даних. Він пояснив, що мова йде, зокрема, про посилення заходів безпеки в урядовому кварталі Берліна, а також про можливості зміни маршрутів каналів зв'язку, "щоб розмови, які ведуться в Європі, залишалися в Європі".

Нагадаємо, після того, як Der Spiegel опублікував перші відомості про прослуховування телефону Меркель,посла США в Німеччині викликали до місцевого МЗС, щоб отримати роз'яснення. Між тим Обама в телефонній розмові з канцлером Німеччини запевнив її, що її телефон не прослуховується, а якщо б йому стало відомо протилежне, то він би це припинив.

Раніше британська газета The Guardian повідомила, що АНБ прослуховувало телефонні переговори 35 світових лідерів, в тому числі членів кількох урядів країн Євросоюзу. На тлі скандалу Німеччина і Бразилія, за президентом якої Ділмою Русеф також стежили, ініціювали в ООН обговорення проекту резолюції, яка поширила б право на невтручання у приватне життя і на інтернет.

Секретні документи про діяльність АНБ і широкомасштабне прослуховування передав ЗМІ колишній співробітник агентства Едвард Сноуден. У США його звинувачують у розголошенні державної таємниці. У липні 2013 року американець отримав притулок у Росії. !zn

Читайте також:

Розвідка США не доповідала Обамі про прослуховування телефону Меркель

Прослуховування Меркель почалося до її приходу на посаду канцлера

Німеччина запропонує країнам Євросоюзу укласти "антишпигунський пакт"

Посла США викликали до МЗС Німеччини через можливе прослуховування Меркель