UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина хоче прив'язати фінансування від ЄС до прийому біженців - FT

Це може позбавити Польщу і Угорщину частини грошей з європейського бюджету.

Німеччина хоче винагороджувати країни більшою регіональною допомогою ЄС, якщо вони приймають велику кількість мігрантів. Цей крок може позбавити бідніші країни в Центральній і Східній Європі європейського фінансування.

Як повідомляє Financial Times, німецька пропозиція вказує на занепокоєння Берліна небажанням Угорщини, Польщі і деяких інших країн, які отримують великі кошти від ЄС, виконувати квоти на прийом мігрантів.

Берлін хоче, щоб більше виплат з наступного бюджету ЄС були прив'язані до поваги ключових політик і цінностей союзу включно з мігранцією і верховенством закону. Німецька ініціатива з'явилася на тлі зростання занепокоєння Брюсселя тим, як польський і угорський уряди порушують норми союзу щодо незалежності судової системи і інших інститутів.

Німецький план в разі його втілення стане великим відступом від традиційного використання структурних фондів, які були зосереджені на інфраструктурних проектах, освіті і навчаннях для країн ЄС. Джерела повідомили Financial Times, що Берлін представить свою пропозицію під час зустрічі представників країн-учасниць цього тижня.

Згідно з проектом документу, який є в розпорядженні видання, "структурні і інвестиційні" фонди ЄС будуть підтримувати уряди, які "взяли на себе відповідальність за прийом і інтеграцію бенефіціарів міжнародного захисту мігрантів з правом залишитися".

Таким чином, ЄС може припинити враховувати заможність країн і перевести деяке фінансування в більш заможні країни на Заході і Півночі Європи, які приймали мігрантів. Зокрема, сама Німеччина, яка прийнялапонад мільйон біженців у 2015 році, виграє від такої зміни.

Польща відхрещується від прийому біженців з Близького Сходу і Північної Африки, заявляючи, що нібито у неї вже є біженці з України. Раніше прем'єр Польщі заговорив про десятки тисяч біженців з України. У відповідь у Посольстві України у Варшаві заперечили слова польського прем'єра. Керівник консульського відділення Світлана Криса зауважила, що порівняно з попередніми роками кількість українських біженців у Польщі або бажаючих отримати міжнародний захист зменшилася.

В українському посольстві у Варшаві повідомляли, що за 2017 рік Польща надала статус біженця 56 українцям. А роком раніше таких випадків було на половину менше.