UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина, Франція та Польща вкотре нагадали про відданість Україні у війні з Росією — Politico

Європейські члени Альянсу повинні продемонструвати готовність взяти на себе більшу відповідальність за оборону Європи.

75 років тому у Вашингтоні було підписано основоположний договір НАТО, покликаний забезпечити безпеку території, людей і збереження спільних цінностей: свободи особистості, прав людини, демократії та верховенства закону. Відтоді НАТО став найуспішнішим оборонним альянсом в історії, що гарантує свободу 32 країнам-членам у Європі та Північній Америці. Але сьогодні ці цінності піддаються випробуванням, як ніколи раніше. Уже понад два роки Росія не тільки веде невиправдану, незаконну, агресивну війну в Україні, а й російський диктатор Владімір Путін знову і знову ясно дає зрозуміти, що його імперські амбіції тягнуться далеко за межі України, що він зазіхає на світовий порядок, пише Politico.

За останні два роки Європа і Північна Америка згуртовано і стійко протистояли Росії. Країни підтримали самооборону України, надавши їй допомогу в розмірі понад 200 мільярдів євро, причому ЄС і його члени забезпечили приблизно дві третини всієї допомоги, схваленої Києву сьогодні.

Читайте також: Що Україні потрібно від НАТО? — Foreign Affairs

"Саме тому в 75-ту річницю створення НАТО ми знову підтверджуємо його основоположний принцип — напад на одного з нас вважається нападом на всіх. Один за всіх і всі за одного. Разом ми будемо захищати кожен сантиметр території НАТО і єдиним фронтом протистояти будь-якій майбутній російській агресії", — зазначили міністри закордонних справ Німеччини, Франції та Польщі. 

Упродовж багатьох років Путін поширював брехню і фальшиві наративи. Один із них полягає в тому, що НАТО становить загрозу для Росії, але насправді все навпаки — сьогодні країни знову вступають до НАТО, бо відчувають загрозу з боку Росії.

Читайте також: Саміт НАТО буде сфокусований на розробці дорожньої карти щодо членства України – Блінкен

Щоб у Європі був мир, російський імперіалізм має бути зупинений. Не можна допустити жодних "сірих зон", тому що Путін розглядає їх як запрошення до підриву територіальної цілісності та суверенітету, проведення уявних ліній на карті й, а в кінцевому підсумку, до застосування військової сили.

Його дії в Україні також довели, що політика поступок щодо Росії в надії на те, що вона зможе повернути мир або стабільність на континент, наївна. Саме тому європейські союзники мають продемонструвати готовність узяти на себе більшу відповідальність за оборону Європи та вдатись до таких кроків:

По-перше, витрати на оборону в розмірі щонайменше 2% ВВП — це необхідна умова й основа, на якій слід будувати колективну оборону. Кошти слід витрачати насамперед, на розвиток сил і засобів.

Читайте також: Від схвалення рішення про запрошення України в НАТО США стримує страх. Але не перед Росією

По-друге, необхідно задіяти весь промисловий потенціал континенту для модернізації військового потенціалу, нарощування виробництва та масштабів. Ключову роль у цьому відіграють національні оборонні підприємства.

По-третє, необхідно інвестувати в майбутні технології, щоб зберегти технологічну перевагу і ліквідувати прогалини в потенціалі. Інноваційні зусилля допоможуть НАТО зберегти технологічну перевагу над потенційними супротивниками та зміцнити стримування та оборону.

Через два роки війни в Україні Путін будує свою стратегію на хибному розрахунку, що він зможе виснажити Україну і протриматися довше за підтримку країн-членів НАТО. Тому відповідь НАТО має ґрунтуватися на силі, єдності та співпраці.

Читайте також: Кулеба у штаб-квартирі НАТО зустрінеться з високопосадовцями ЄС та США: про що говоритимуть

Нагадаємо, що НАТО пропонує створити п'ятирічний фонд у розмірі 5 мільярдів доларів на підтримку України. Ця пропозиція потребує схвалення 32 країн-членів Альянсу. Про те, що готують для України, пояснює оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко у статті "На Вашингтонському саміті НАТО Україні готуються подати спеціальну "страву"".