UA / RU
Підтримати ZN.ua

Незахідні країни зацікавлені у встановленні миру в Україні – Юваль Ной Харарі

Історик і футуролог розмірковує про те, як запобігти настанню нової ери імперіалізму.

Харарі розповів, чому необхідний мир в Україні

Харарі розповів, чому необхідний мир в Україні

Ми повною мірою віддаємо належне нашим колінам лише тоді, коли вони перестають працювати. Це справедливо і для світового порядку: його переваги стають очевидними лише тоді, коли він руйнується. А коли порядок руйнується, зазвичай найбільше страждають слабкі. Цей закон історії має бути у свідомості світових лідерів напередодні Саміту миру у Швейцарії. Якщо мир не буде відновлено і міжнародний порядок, заснований на правилах, продовжуватиме руйнуватися, катастрофічні наслідки будуть відчуватися у всьому світі. Про це в колонці The Economist пише ізраїльський футуролог, філософ і історик Юваль Ной Харарі.

Щоразу, коли правила втрачають сенс, країни починають шукати захист у озброєнні та військових союзах. Зважаючи на вторгнення в Україну, чи може хтось звинувачувати Польщу у подвоєнні армії та військового бюджету, Фінляндію – у вступі до НАТО, а Саудівську Аравію – в укладанні оборонного союзу зі США?

Читайте також: У Білому домі офіційно визначились, хто від США приїде на Саміт миру у Швейцарії

На жаль, збільшення оборонних бюджетів відбувається за рахунок найслабших членів суспільства, оскільки гроші йдуть від шкіл та клінік на танки та ракети. Військові союзи зазвичай збільшують нерівність. Слабкі держави, що залишилися за межами свого захисного щита, стають легкою здобиччю. У міру поширення військових блоків по світу, зростає напруга на торгових шляхах, а сама торгівля занепадає. Найбільшу ціну сплачують бідні. У міру зростання напруженості між воєнізованими блоками зростає ймовірність того, що невелика іскра розпалить глобальну пожежу. Оскільки альянси покладаються на довіру, навіть невелика проблема у незначному місці може стати приводом для початку третьої світової війни.

Людство вже було свідком цього. Понад 2000 років тому Сунь-Цзи, Каутілья та Фукідід показали, що у світі, де немає законів, прагнення безпеки робить усіх менш захищеними. А Друга світова та Холодна війна навчили нас тому, що у глобальному конфлікті непропорційно страждають слабкі.

Наприклад, під час Другої світової війни один із найвищих показників втрат спостерігався у Голландській Ост-Індії – сьогоднішній Індонезії. Коли у 1939 році у Східній Європі вибухнула війна, вона здавалася абсолютно в іншому світі від рисових фермерів. Але події у Польщі викликали ланцюгову реакцію, внаслідок якої загинуло 3,5-4 мільйони індонезійців, переважно від голоду чи примусової праці під гнітом японських окупантів. Тобто загинуло близько 5% Індонезії, що набагато більше, ніж у багатьох провідних воюючих країн, включаючи США (0,3%), Велику Британію (0,9%) та Японію (3,9%).

Холодна війна була холодною у Берліні, але в Джакарті у 1965-66 роках внаслідок напруженості між комуністами та антикомуністами загинуло від 500 тисяч до мільйона індонезійців.

І зараз ситуація набагато гірша, ніж у 1939 чи 1965 роках. Справа не тільки в тому, що ядерна війна наразить на небезпеку сотні мільйонів людей у нейтральних країнах. Людство також стикається з додатковими екзистенційними загрозами зміни клімату і штучного інтелекту (ШІ), що вийшов з-під контролю.

Читайте також: Перша Конвенція Ради Європи про штучний інтелект. Чому це важливо і що це означає?

У міру зростання військових бюджетів гроші, які могли бути витрачені на боротьбу зі змінами клімату, підживлюють глобальні перегони озброєнь. У міру посилення військової конкуренції випаровується добра воля, необхідна для подолання кліматичної кризи. Зростання напруженості також знижує шанси на досягнення домовленостей щодо обмеження перегонів озброєнь у сфері ШІ.

Так, вже зараз швидко розвивається війна дронів, незабаром світ може побачити зграї повністю автономних безпілотників, які борються один з одним у небі України та вбивають тисячі людей на землі. Наближається створення роботів-вбивць, але люди надто поглинені розбіжностями.

Якщо невдовзі мир не повернеться до України, постраждає, швидше за все, кожен. Навіть ті, хто живе за тисячі кілометрів від Києва та вважає, що битва не має до них жодного стосунку.

Порушення найбільшого табу

Встановлення миру ніколи не було легким завданням. Говорять, що країни йдуть на війну через двері сараю, але шлях назад лежить через мишачу нору. Перед лицем суперечливих вимог та інтересів важко знайти винних та розумний компроміс. Але з погляду воєн російсько-українська війна надзвичайно проста.

Після розпаду Радянського Союзу у 1991 році незалежність та кордони України були визнані повсюдно. Країна відчувала себе у безпеці та відмовилася від ядерного арсеналу, успадкованого від СРСР, не вимагаючи, щоб інші країни, включаючи Росію, зробили те саме. Натомість у 1994 році Росія (а також США та Велика Британія) підписали Будапештський меморандум, пообіцявши «утримуватися від загрози силою чи її застосування проти територіальної цілісності чи політичної незалежності» України. Це був один із найбільших актів одностороннього роззброєння в історії. Обмін ядерних бомб на паперові обіцянки здавався українцям мудрим кроком у 1994 році, коли довіра до міжнародних правил та угод була високою.

Через 20 років, у 2014 році, почалася російсько-українська війна, коли російські війська окупували Крим і розпалили сепаратистські рухи на сході України. Війна то слабшала, то текла протягом наступних восьми років, поки в лютому 2022 року Росія не розпочала наступ, спрямований на завоювання всієї України.

Росія намагалася всіляко виправдати свої дії насамперед тим, що вона попередила напад Заходу. Але ні 2014, ані 2022 року загрози такого вторгнення не було. Розпливчасті розмови про «західний імперіалізм» або «культурний кока-колоніалізм» можуть бути досить хорошими, щоб розпалити дебати в вежах зі слонової кістки, але вони не можуть виправдати різанину мешканців Бучі або руйнування Маріуполя вщент.

Читайте також: Фотографія Євгена Малолєтки з пологового в Маріуполі перемогла у World Press Photo 2023

Упродовж більшої частини історії термін «імперіалізм» відносився до випадків, коли могутня держава, така як Рим, Британія чи царська Росія, захоплювала чужі землі та перетворювала їх на провінції. Цей вид імперіалізму поступово став табу після 1945 року.

Росія вже анексувала лише Крим, а й інші території України, які тримає під окупацією. Президент країни-агресорки Владімір Путін дотримується імперського принципу, згідно з яким будь-яка територія, завойована російською армією, анексується російською державою. І він не обтяжує себе тим, щоб приховувати свої імперські амбіції. Починаючи з 2005 року, він неодноразово заявляв, що розпад радянської імперії був «найбільшою геополітичною катастрофою століття» і обіцяв відновити цю імперію. Він також стверджував, що української нації насправді не існує, і що Росія має історичне право на всю територію України.

І якщо Путіну дозволять перемогти в Україні, такий вигляд імперіалізму повернеться у всьому світі. Що тоді утримає Венесуелу, наприклад, від завоювання Гайани чи Іран від завоювання Об'єднаних Арабських Еміратів? Що утримає саму Росію від завоювання Естонії чи Казахстану? Жодна держава не зможе знайти безпеки ні в чому, окрім військових союзів.

Якщо табу на імперські завоювання буде порушено, то навіть держави, незалежність і межі яких давно завоювали міжнародне визнання, зіткнуться з ризиком вторгнення, що росте, і навіть того, що вони знову стануть імперськими провінціями. І це не услизає від уваги країн, які в минулому були колоніями імперій.

Імперії завжди виправдовували себе тим, що приділяли пріоритетну увагу власним безпековим проблемам, але чим більшими вони ставали, тим більше проблем безпеки у них виникало. Якщо міркування безпеки Росії будуть визнані законною підставою для завоювань на Дніпрі, вони також незабаром можуть бути використані для виправдання завоювань на Дунаї та Євфраті.

Наступні кроки для лідерів

Щоб запобігти новій епосі імперіалізму, необхідне лідерство в багатьох напрямках. Майбутній мирний саміт по Україні може стати основою двох особливо важливих кроків.

По-перше, європейські країни, деякі з яких можуть стати наступними цілями російського імперіалізму, мають взяти на себе тверде зобов'язання підтримувати Україну, незалежно від того, як довго триватиме війна. Наприклад, оскільки Росія посилює свою кампанію щодо руйнування енергетичної інфраструктури України, Європа має гарантувати енергопостачання України з електростанцій у країнах НАТО. І хоч би що трапилося на американських виборах у листопаді, Європа має взяти на себе зобов'язання надати Україні гроші та зброю, необхідні їй для продовження захисту. Враховуючи ізоляційні тенденції Республіканської партії та інших сегментів американського суспільства, Європа не може розраховувати на те, що Сполучені Штати візьмуть весь тягар на себе.

Подібні зобов'язання є єдиним, що переконає Росію серйозно вести переговори про мир. Росія може багато втратити від затяжної війни. З кожним місяцем війна затягується, мрія Путіна зробити свою країну великою державою згасає, тому що ворожість України щодо Росії поглиблюється, залежність Росії від інших держав збільшується, а Росія дедалі більше відстає у ключових технологічних перегонах. Продовження війни загрожує перетворити Росію на васала Китаю. Але якщо Путін думатиме, що європейці втомилися підтримувати Україну, він затягуватиме війну, сподіваючись повністю завоювати країну.

Читайте також: Якщо Путін переможе в Україні, на Європу чекає фашистське майбутнє — The Telegraph

Другим важливим кроком є посилення лідерства із боку неєвропейських країн. Східні держави, такі як Бразилія, Індія, Індонезія та Кенія, часто критикують західні держави за минулі імперіалістичні злочини, а також за нинішню некомпетентність та фаворитизм. Але незахідні країни повинні робити кроки щодо захисту міжнародного порядку не лише, щоб присоромити «загниваючий Захід», але для власної вигоди. І це вимагатиме від таких держав, як Бразилія та Індія, пожертвувати своїм політичним капіталом, піти на ризик, але стати на захист міжнародних правил, якщо всі інші зазнають невдачі. Це буде коштувати дорого, але ціна бездіяльності буде набагато вищою.

У вересні 2022 року прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді заявив Путіну, що «сьогоднішня епоха – не епоха війни». Коли пізніше Моді згадував їхню розмову, він додав, що сьогоднішня епоха «є епохою діалогу та дипломатії. І ми всі повинні зробити все можливе, щоб зупинити кровопролиття та людські страждання». Минуло багато місяців з того часу, як Моді висловив ці почуття. Якщо світові лідери не вдадуться до рішучих дій, схоже, ера діалогу закінчиться, і нас наздожене нова ера необмеженої війни.