UA / RU
Підтримати ZN.ua

Newsweek: Історик Снайдер помітив ознаки того, що Путін "втрачає контроль", а оточення готується битися за владу

Американський історик вказує на те, що люди з оточення російського автократа дозволяють собі поведінку, яка ще не так давно була для них неможливою.

Режим Владіміра Путіна почав «слабнути», - впевнений професор історії Єльського університету Тімоті Снайдер. Він вважає, що в Москві вже почалася підготовка до боротьби за владу.

Зокрема, американський історик вказав на деякі ознаки того, що російський автократ «втрачає контроль». Серед них - заяви деяких чиновників Росії, таких як Дмітрій Мєдвєдєв, про наслідки, які нібито чекають Україну і Захід. Про це пише Newsweek.

Мєдвєдив - вірний союзник Путіна, який колись ненадовго замінив його на посаді президента. Нещодавно він заявив, що західна відповідь на російське вторгнення в Україну може призвести до того, що українська держава «втратить залишки свого суверенітету і зникне з мапи світу».

«Зазвичай висвітлення в новинах таких висловлювань зосереджене на змісті. Дуже легко піддатися російській пропаганді страху. Але реальна історія полягає в тому, що люди поруч з Путіним тепер відчувають, що їм можна робити такі заяви. До війни такого було менше», - зауважив Снайдер.

Читайте також: Haaretz: Візит в Іран став для Путіна хіба що втішним призом

Він додав, що така «пропаганда приреченості» демонструє лояльність до Путіна, але водночас свідчить про підготовку «до битви за владу після падіння» російського автократа.

«Якщо Росія зазнає поразки у війні, люди, які зараз говорять радикальні речі, тим самим захистять себе. З свого боку, я схильний розглядати жорсткі висловлювання як доказ того, що впливові росіяни думають, що Росія програє», - вважає Снайдер.

«Не думаю, що Мєдвєдєв, якого роками вважали ліберальною альтернативою Путіну, вірить в антисемітську, антипольську, антизахідну мову ненависті, яку він публікує в Telegram. Він створює образ, який може бути корисним пізніше. Так само як колись його образ технократа приніс користь», - додав історик.

Крім того, на думку Снайдера, Путіна вважають слабким, тому що його армія не може досягти поставлених цілей в Україні. Деякі критики й чиновники теж раніше висловлювати аналогічну оцінку. Зокрема, про те, що Путін нічого не добився своєю війною проти України, говорив Держсекретар Ентоні Блінкен.

«Баланс, який тримає Путіна при владі, а це придушення ворогів, м’яка підтримка населення і професійність армії, підриває реальність непередбачуваної і дуже дорогої війни. Путін вміло наводив туман, щоб ми не змогли нічого зрозуміти. Але тепер, схоже, він і сам загубився в тумані війни», - вважає Снайдер.