UA / RU
Підтримати ZN.ua

Невеликі китайські банки потрапили у приціл G7 через зв'язки з Росією – Reuters

Країни «Великої сімки» поки не вживатимуть негайних каральних заходів

Американські чиновники очікують, що «Велика сімка» (G7) наступного тижня надішле нове жорстке попередження невеликим китайським банкам, щоб вони припинили допомагати Росії ухилятися від західних санкцій. 

«Очікується, що лідери, які зберуться на саміт 13-15 червня в Італії, організований прем'єр-міністром Джорджією Мелоні, під час своїх закритих зустрічей зосередяться на загрозі, яку становить зростаюча китайсько-російська торгівля для війни в Україні, і на тому, що з цим робити», – повідомляє Reuters із посиланням на джерела, які зазначають, що захід завершиться публічними заявами щодо китайських банків.

Читайте також: Західні санкції та експортний контроль мали приборкати ворогів США, але замість цього призвели до створення тіньової економіки — WSJ

Очікується, що Сполучені Штати та їхні партнери по G7 – Велика Британія, Канада, Франція, Німеччина, Італія та Японія – не вживатимуть жодних негайних каральних заходів проти будь-яких банків під час саміту, таких як обмеження їхнього доступу до системи обміну повідомленнями SWIFT або припинення доступу до долара. Вони зосередяться на менших установах, а не на найбільших китайських банках.

Про плани обговорити цю тему на саміті G7 раніше не повідомлялося. Переговори про точний формат і зміст попередження все ще тривають. 

Читайте також: Заходу потрібно запровадити більше санкцій, щоб протистояти російській військовій економіці — чиновник Білого дому

Раніше чиновники Мінфіну США неодноразово попереджали фінансові установи в Європі, Китаї та інших країнах про те, що їм загрожують санкції за допомогу Росії в обході західних санкцій.

Занепокоєння можливістю санкцій вже призвело до того, що великі банки Китаю призупинили платежі за транскордонними транзакціями за участю росіян або взагалі відмовилися від будь-якої участі. Це змусило китайські компанії звертатися до невеликих прикордонних банків і стимулювало використання підпільних каналів фінансування або забороненої криптовалюти.