UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нетаньяху розкритикував Францію за заяву, що Ізраїль знаходиться під загрозою апартеїду

В Ізраїлі слова назвали «нахабними» і «лицемірними»

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху в середу засудив міністра закордонних справ Франції Жан-Іва Ле Дріана за заяву раніше на цьому тижні про те, що Ізраїлю загрожує «тривалий апартеїд», якщо не буде створено палестинську державу. Про це повідомляє The Times of Israel.

«Ми не потерпимо ніяких лицемірних і помилкових моральних докорів з цього приводу», - заявив прем'єр-міністр Ізраїлю після скарг французького міністра закордонних справ на відсутність мирних переговорів і єврейсько-арабське насильство.

Ле Дріан, чиї зауваження зробили його одним з перших високопоставлених французьких чиновників, які використовували термін «апартеїд» по відношенню до Ізраїлю, мав на увазі палестинців, але також мав на увазі насильницькі безлади з боку арабських ізраїльтян, які спалахнули в багатьох містах і селищах на тлі недавніх боїв з терористичними групами в Газі.

Виступаючи на заході в Тель-Авіві, Нетаньяху висловив «рішучий протест проти французького уряду і обурливих коментарів міністра закордонних справ Франції по телебаченню».

Він відкинув коментарі Ле Дріана як «нахабне, помилкове твердження, що не має під собою ніяких підстав. У Державі Ізраїль всі громадяни рівні перед законом, незалежно від їх етнічної приналежності. Ізраїль - маяк демократії і прав людини в нашому регіоні... Ми не потерпимо ніяких лицемірних і помилкових моральних докорів з цього приводу».

У недільному інтерв'ю Ле Дріан сказав, що «ризик апартеїду високий», якщо Ізраїль буде продовжувати діяти «відповідно до логіки єдиної держави», а також якщо він буде підтримувати статус-кво.

«Це дасть навіть статус-кво», - сказав він.

Термін апартеїд відноситься до пригнічення чорношкірих в Південній Африці прихильниками переваги білої раси в період з 1948 по 1991 рік.

Ізраїль вже давно категорично заперечує звинувачення в апартеїді, заявляючи, що його арабська меншина користується повними цивільними правами, а також використовує термін «окупація» для опису своєї діяльності на Західному березі і в секторі Газа. Він розглядає Газу, з якої він вивів солдатів і поселенців в 2005 році, як вороже утворення, кероване ісламським терористичним угрупуванням ХАМАС, і вважає Західний берег спірною територією, на якій ведуться мирні переговори, які провалилися більше десяти років тому. Ізраїль також вказує на існування міжнародно визнаної Палестинської адміністрації, яка управляє частинами Західного берега відповідно до угод Осло.

В останні тижні відбулася ескалація міжетнічної напруженості між євреями і арабами в ізраїльських містах поряд зі збройним конфліктом з терористичними угрупованнями в Газі. Протести ізраїльських арабів проти політики Ізраїлю в Єрусалимі та Газі переросли в жорстокі напади натовпу. Єврейські екстремісти відповіли атаками помсти.

Двоє людей, один араб і один єврей, були вбиті в різних інцидентах в місті Лод, і десятки були поранені в зіткненнях по всій країні, багато хто з них серйозно.

Читайте також: Навіть за умови перемир’я Ізраїль та ХАМАС не припинять воювати між собою — The Economist 

Раніше повідомлялося, що США готові у співпраці з іншими державами запропонувати план відновлення сектора Газа.