UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нетаньяху критикує США за затримку зброї та боєприпасів для Ізраїлю

Вашингтон вагається із постачанням важких  бомб через побоювання, що вони можуть бути використані в густонаселених районах Гази.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху критикує Сполучені Штати за затримку поставок зброї його уряду, який перебуває у стані війни. Відповідний допис  ізраїльський прем’єр зробив у своєму Х (раніше Twitter) після повідомлень ЗМІ про те, що Блінкен оголосив, що США знімуть всі обмеження на передачу зброї Ізраїлю найближчими днями.

Прем'єр-міністр Ізраїлю подякував Білому дому за підтримку після терористичних атак 7 жовтня, але додав, що «неймовірно, але в останні кілька місяців адміністрація притримує зброю та боєприпаси для Ізраїлю».

У відповідь, яка, ймовірно, розлютить ізраїльського лідера, Ентоні Блінкен, державний секретар США, заявив, що Вашингтон все ще перевіряє одну партію призначених для Ізраїлю великих бомб,  через побоювання, що вони можуть бути використані в густонаселених районах, пише The Telegraph.

Минулого місяця Джо Байден попередив Ізраїль, що США припинять постачання зброї, якщо ізраїльські сили здійснять велике вторгнення в Рафах, місто на півдні Гази, яке стало притулком для людей, які тікають від наступу в інших частинах Сектору.

Кілька днів потому ізраїльські війська увійшли в Рафах із заявленою метою знищити терористів ХАМАС, які там ховаються, і повернути заручників.

Читайте також: Схвалення Великою Британією експорту зброї до Ізраїлю різко знизилося з початком війни в Газі — Reuters

У своїй публікації Нетаньяху сказав, що мав «відверту розмову» про постачання зброї з Блінкеном, коли той перебував в Ізраїлі минулого тижня.

«Секретар Блінкен запевнив мене, що адміністрація працює день і ніч, щоб усунути ці вузькі місця. Я справді сподіваюся, що це так. Так має бути», — сказав він.

За його словами, збільшення надходжень американської зброї допомогло б швидше закінчити війну.

«Під час Другої світової війни лідер Великої Британії Вінстон Черчілль сказав Сполученим Штатам: «Дайте нам інструменти, ми закінчимо цю роботу. А я кажу: дайте нам інструменти, і ми закінчимо роботу набагато швидше», — сказав Нетаньяху.

Читайте також: Адміністрація Байдена заперечує те, що Ізраїль застосував американську зброю під час удару по Рафаху — The Hill

Раніше у переговорах за зачиненими дверима з американськими посадовцями  ізраїльський уряд вже висловлював "глибоке розчарування" як затримкою адміністрацією Байдена поставки зброї, так і підтвердженням США у засобах масової інформації зупинки поставок, зокрема бомб.