UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нетаньягу створив гуманітарну катастрофу в Газі — сенатор США

Сенатор Уоррен бойкотує виступ Нетаньягу через гуманітарну кризу в Газі.

Сенатор Елізабет Уоррен (штат Массачусетс) не буде присутня на виступі прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу на спільному засіданні Конгресу, який, як очікується, відбудеться протягом наступних восьми тижнів або відразу після серпневих канікул, повідомила вона 18 червня в інтерв'ю The Hill.

"Біньямін Нетаньягу створив гуманітарну катастрофу, — сказала Уоррен.

Вона також вважає, що "Сполучені Штати повинні використовувати свої важелі впливу, включаючи обмеження на продаж зброї, для просування до миру на Близькому Сході". 

Читайте також: Постійне припинення вогню в Газі неможливе, доки ХАМАС не буде знищено — Нетаньягу 

"Нам потрібне припинення вогню, масована гуманітарна допомога, повернення заручників, і ми повинні досягти прориву в питанні залучення сторін за стіл переговорів. Надання більшої кількості зброї Ізраїлю — це не рух у правильному напрямку", — зазначила Уоррен.

Вона входить до невеликої групи демократів у Сенаті, яка підштовхує президента Байдена до більш жорсткого ставлення до Ізраїлю у зв'язку з веденням ним війни проти ХАМАСу в Секторі Гази. Ця група хоче, щоб Байден стримав поставки зброї та військові продажі як важіль впливу на ізраїльський уряд.

Більшість Конгресу США підтримує більш ніж 8 місяців війни Ізраїлю проти ХАМАСу у відповідь на напад цієї терористичної організації на країну 7 жовтня, в результаті якого загинуло 1200 осіб і близько 250 були взяті в заручники. Але США також працюють над встановленням перемир'я між Ізраїлем і ХАМАСом як найкращого способу змусити ХАМАС звільнити 120 заручників і дозволити збільшити обсяги гуманітарної допомоги у Секторі Гази.

Читайте також: Нетаньягу не повинен бути удостоєний честі виступити з промовою в Конгресі США — The Hill

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу прийняв запрошення виступити на засіданні Конгресу США. Це буде четверта промова Нетаньягу в американському Конгресі, після виступів у 2015, 2011 і 1996 роках. Але Білий дім відмовився повідомити, чи зустрінеться президент США Джо Байден з лідером Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу, коли ізраїльський прем'єр-міністр відвідає Вашингтон у липні, щоб виступити перед Конгресом.