UA / RU
Підтримати ZN.ua

Небензя назвав формулу миру нездійсненною, а план Трампа для закінчення війни неможливим

Чим складнішою буде ситуація на фронті, тим складніше буде врегулювати її дипломатичними інструментами, зауважив він. 

Посол Росії в ООН Васілій Небензя прокоментував обіцянку кандидата в президенти США Дональда Трампа закінчити війну в Україні за 24 години, яку останній неодноразово повторював. На думку дипломата з Москви, "українська криза не може бути вирішена за один день", повідомляє AP.

Небензя заявив, що війну могли закінчити у Стамбулі весною 2022-го. Тоді Київ та Москва, на його думку, були дуже близько до "мирної" угоди. Але Захід нібито заблокував домовленість і змусив Україну продовжувати воювати. 

Російський дипломат прокоментував також українську формулу миру, назвавши її жартом, а не планом. На його думку, вона нездійсненна, адже потрібно бути реалістом та враховувати ситуацію на полі бою. Чим складнішою буде вона, тим складніше буде підібрати дипломатичні інструменти для врегулювання. 

Читайте також: Зеленський розповів про три пункти Формули миру, які підтримують майже всі країни

Нагадаємо, агенція Reuters повідомила, що план Дональда Трампа щодо завершення війни в Україні полягає у тому, аби змусити сторони сісти за стіл перемовин. Якщо Київ відмовиться робити це — залишиться без допомоги, а якщо Москва — її або попередять, що військова підтримка ЗСУ зі сторони Штатів навпаки збільшиться, або пообіцяють їй відкласти на тривалий час вступ України в НАТО. Також у команді республіканця вважають, що для тривалого миру Києву потрібні гарантії безпеки, обіцяти які можна, озброївши Україну до зубів.