UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Не наукова фантастика": Коронавірус показав вразливість США до біологічної зброї – Politico

Протягом багатьох років експерти попереджали, що терористи і ворожі держави можуть завдати біологічного удару по Сполучених Штатах, які залишаються вкрай непідготовленими до такого сценарію.

Критична відсутність комплектів для тестування. Брак апаратів вентиляції легенів. Не вистачає ліжок у клініках. Американська боротьба з поширенням пандемії коронавірусу Covid-19 досить серйозна: кількість підтверджених випадків зростає, лікарні просять про допомогу і цілі міста блокуються, пише журнал Politico.

Наголошується, що ситуація показує, наскільки США не готові до загрози, про яку багато попереджали роками: цілеспрямована біологічна атака.

"Коли хтось думає про те, як буде виглядати атака біотерору, - стає кристально ясно, що ми навіть не готові до цього", - сказав колишній співробітник Департаменту внутрішньої безпеки Даніель Герштейн, який зараз є старшим науковим співробітником Rand Corporation.

Сьогоднішня мантра "згладжування кривої" - або зменшення сплеску хвороби, тим самим сповільнюючи рівень зараження, щоб знизити навантаження на систему охорони здоров'я, - не буде застосовуватися до атаки біотерору. "Люди в цій хмарі будуть заражені відразу, тому ви побачите дуже великий сплеск дуже хворих пацієнтів", - сказав Герштейн.

Як показав відповідь на спалах коронавірусу з боку урядів на всіх рівнях, США абсолютно неготові до повільно повзучої пандемії, не кажучи вже про біологічної атаки, яка відразу ж обрушиться на країну.

Потенційне біологічна зброя включає сибірську виразку, віспу (заморожені запаси якої все ще є в США і Росії), туляремію, також відому як лихоманка кроликів, що вражає шкіру, очі, лімфатичні вузли та легені, і ботулізм, викликаний впливом токсинів, що виділяються C. botulinum - найбільш токсичними речовинами, відомими людству, які впливають на нервову систему і можуть призвести до дихальної недостатності.

Більше ніж через шість тижнів після початку роботи адміністрації Трампа з оголошення про створення цільової групи з коронавірусу і через два дні після оголошення надзвичайної ситуації в області суспільної охорони здоров'я, посилене тестування на вірус тільки почалося. Лікарні кажуть, що у них недостатньо ліжок та медикаментів, щоб впоратися з натиском очікуваних пацієнтів. Є нестача респіраторів, вентиляторів та іншого захисного обладнання для медсестер і лікарів на передовій.