UA / RU
Підтримати ZN.ua

Навальний у Дудя звинуватив СЗР та ФБС Росії в причетності до отруєння Новачком. Глава зовнішньої розвідки РФ відповів передбачувано

ФСБ не коментувала звинувачення Навального

Глава Служби зовнішньої розвідки РФ Сєргєй Наришкін назвав "тупою русофобською пропагандою" слова опозиціонера Алєксєя Навального про те, що за його отруєнням нервово-паралітичною речовиною класу "Новачок" стоять співробітники ФСБ, або СЗР за вказівкою президента Росії Владіміра Путіна.

"Навряд чи хтось чекав від цієї людини чогось, хоча б близько схожого на правду. Тому коментувати таку досить тупу русофобську пропаганду, я просто вважаю, немає сенсу", - сказала глава СЗР РФ, передає російське державне агентство ТАСС.

Навальний в інтерв'ю говорив, що наказ про його отруєння могли віддати Наришкін або глава ФСБ Алєксандр Бортніков. Тоді Навальний, пояснюючи свої здогади, сказав: "Двоє людей могли - Бортніков з ФСБ і Наришкін зі Служби зовнішньої розвідки можуть написати «Застосувати активні заходи та зварити коктейль № 9». І наказ їм про застосування коктейлю № 9 щодо громадянина Росії не може віддати хтось, крім Путіна, безумовно".

Раніше Навальний закликав керівництво європейських країн і Євросоюзу ввести санкції відносно олігархів і найближчого оточення президента Росії Володимира Путіна, а не всієї країни.

На його думку, вводити обмежувальні заходи проти всієї держави неефективно, а в ЄС зараз розглядають можливість введення санкцій саме проти Росії через отруєння Навального.

Опозиціонер заявив, що "вони вбивають людей, тому що хочуть залишитися при владі. Вони крадуть гроші, крадуть мільярди, а у вихідні літають в Берлін або Лондон, купують дорогі квартири і сидять в кафе".

Через те, що німецькі політики звинувачують Росію в отруєнні Навального, відносини між країнами можуть погіршитися, заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Як повідомлялося, російському опозиціонеру стало погано під час польоту з Томська в Москву 20 серпня, він був терміново госпіталізований в лікарню Омська. Через два дні його перевезли до Берліна.

Німецькі фахівці встановили факт отруєння опозиціонера нервово-паралітичною речовиною групи «Новачок», що згодом підтвердили лабораторії Франції та Швеції. На сьогодні матеріали знаходяться в Організації по забороні хімічної зброї.

Навального виписали з клініки «Шаріте» після 32 днів лікування. Опозиціонер планує залишатися в Німеччині на час реабілітації.

Раніше віцеканцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що отруєння російського опозиціонера Навального нервово-паралітичною речовиною радянського зразка "Новачок" є смертоносним нападом, і що Європа повинна буде показати єдину реакцію.

Чи стане отруєння Навального останньою краплею для Заходу у відносинах з РФ, читайте в матеріалі Олега Шамшура " Gorilla moment" в ZN.UA