UA / RU
Підтримати ZN.ua

Науковці звернуться до ВООЗ з проханням переглянути рекомендації щодо протидії коронавірусу

За їх словами, частини вірусу можуть деякий час залишатися у повітрі. У зв'язку з цим протиепідемічні заходи мають різнитися від тих, які є наразі.

Група з 239 вчених з 32 країн світу планує в найближчі дні опублікувати в науковому журналі відкритого листа, адресованого ВООЗ, із закликом переглянути рекомендації щодо профілактики коронавірусної інфекції, повідомляє New York Times.

За словами вчених, те, що коронавірус передається повітряно-крапельним шляхом, може означати, що вірусні частинки певний час залишаються в повітрі в закритих приміщеннях і можуть заражати людей при диханні.

Однак, як зазначають у ВООЗ, вірус поширюється через респіраторні краплі при кашлі та чханні інфікованої людини, але вони швидко осідають через свою вагу.

Якщо частинки певний час залишаються в повітрі в закритих приміщеннях, то нові профілактичні заходи будуть включати носіння масок у приміщенні навіть за умови дотримання соціальної дистанції, а медичний персонал повинен носити маски типу N95 «для фільтрації навіть найдрібніших респіраторних крапель при роботі з коронавірусними пацієнтами».

Також, як повідомили вчені, ВООЗ має переглянути конструкцію вентиляційних систем, щоб «мінімізувати рециркуляцію повітря». Вони переконані, що організація «не йде в ногу з наукою», у рамках боротьби з коронавірусом зокрема.

Зазначається, що нещодавній сплеск числа інфікованих після ослаблення карантину та початку офісної діяльності підтверджує те, що вірус залишається певний час в повітрі приміщень, заражаючи тих, хто знаходиться поруч.

Читайте також: ВООЗ зупинила випробування декількох препаратів від коронавірусу

Раніше Київський міжнародний інститут соціології провів опитування серед громадян для того, щоб з’ясувати думку українців щодо різних версій походження коронавірусу. Згідно з його результатами, 37% громадян вважають, що коронавірус “спеціально розроблений і навмисно поширений у світі для зменшення чисельності населення та/чи завдання окремої шкоди країнами”. Ще 29% опитаних обрали варіант про штучне виготовлення вірусу в лабораторії, але випадкове його поширення у світі. Таким чином, 66% респондентів вважають, що коронавірус вивели штучно. Думки про те, що COVID-19 виник природнім шляхом і потім поширився у світі, притримуються 18% громадян. 

Як зазначив Сергій Корсунський, теорії змов і конспірологічні теми стали особливо активно розвиватися на тлі поширення чуток і припущень про COVID-19 у світі. За його словами, конспірологія виникає там, де немає чітких відповідей на головні питання, а "меседжі, роз'яснення і рекомендації, які виходять з офіційних джерел, часто-густо неадекватні, суперечливі, неповні і необгрунтовані". 

В нинішній ситуації, як пише автор статті, проситься на світ конспірологічна теорія про настання ери "медичної диктатури", коли щороку від кожного з нас будуть вимагати вакцинації проти чергового штаму коронавірусу (або від будь-якої іншої інфекції), носіння біопаспортів, які перевірятимуть на кордонах. 

Про причини сплеску конспірології читайте у статті Сергія Корсунського у статті "Цікава конспірологія".