UA / RU
Підтримати ZN.ua

Науковці розповіли, як посилити імунітет під час вакцинації препаратом Pfizer

Метод пов'язують зі збільшенням допоміжних Т-клітин які, на думку дослідників, підтримують імунну пам'ять.

Дослідження групи вчених з Британії показало, що довший проміжок між двома щепленнями препаратом від Pfizer-BioNTech може гарантувати виникнення більшої кількості антитіл, які боряться з коронавірусом. Про це повідомляють у ВВС. 

Науковці стверджують, що сьогодні, в умовах поширення мутованого штаму коронавірусу "Дельта", оптимальним проміжком між двома щепленнями препаратом Pfizer є 8 тижнів. Такого висновку вони дійшли, проаналізувавши імунну відповідь 503 працівників Національної служби здоров'я Великої Британії. Усі вони отримали два щеплення: перше в кінці 2020 року, друге - на початку 2021 року. 

Дослідження показало, що за умови тритижневої перерви між двома щепленнями в організмі виникає менше нейтралізуючих антитіл, ніж під час проміжку в 10 тижнів. В останньому випадку інтервал призводить до зменшення Т-клітин в загальному, та до збільшення допоміжних Т-клітин які, на думку дослідників, підтримують імунну пам'ять.

Експерти ще не оцінили це дослідження. 

Читайте також: Прем'єр-міністр Японії попросив директора Pfizer прискорити поставки 20 млн доз вакцини від COVID-19

Нагадаємо, дослідження показало, що після двох щеплень препаратами від Pfizer або AstraZeneca виникає імунітет, стійкий до інфікування штамом "Дельта". Ефект може гарантувати і одна доза вакцини, проте цього недостатньо.