UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найбагатші країни світу вакцинують своє населення у 25 разів швидше — Bloomberg

40% від глобальної кількості вакцин проти COVID-19 отримало населення 27 багатих країн.

Наразі є достатньо вакцин від коронавірусу, щоб повністю вакцинувати близько 5% світового населення, але розподіл щеплень виявився занадто нерівномірним. Більшість вакцин «захопили» найбагатші країни, пише Bloomberg.

Наразі 40% від глобальної кількості вакцин проти COVID-19 отримали люди 27 багатих країн, громадяни яких становлять 11% світового населення. За даними аналізу даних, зібраних Bloomberg Vaccine Tracker, менш розвинені країни наразі отримали лише 1,6% вакцин від COVID-19.

Іншими словами, держави з найвищими доходами вакцинуються у 25 разів швидше, ніж бідні країни.

На США припадає 24% глобальних щеплень, але лише 4,3% населення світу, тоді як Пакистан охопив вакцинацією лише 0,1% від глобальної кампанії щеплень, але громадяни країни складають 2,7% світового населення. Ця схема повторюється по всьому світу і стала наслідком зусиль багатих країн, що заздалегідь намагалися придбати мільярди доз вакцин, яких буде достатньо вакцинувати їх населення кілька разів, згідно з окремим аналізом угод про вакцини.

США планують вакцинувати 75% своїх громадян протягом наступних трьох місяців. Тим часом майже половина країн світу досі не вакцинували навіть 1% свого населення. Понад 40 країн, переважно серед найбідніших у світі, навіть не мають загальнодоступних даних про щеплення. Ці країни представляють майже 8% світового населення.

У США федеральний уряд визначає, куди направляються вакцини. Кожному штату було призначено відповідну кількість доз, виходячи з чисельності їхнього населення. Хоча існують відмінності у доступі до вакцини, кожен американський штат має справедливу частку доз, приблизно пропорційну кількості його жителів.

Наразі немає механізму забезпечення рівномірного розподілу вакцини. Для прикладу, один із найбідніших континентів у світі, Африка, страждає від занадто повільних темпів вакцинації. Із 54 країн лише три прищепили понад 1% свого населення. Більше 20 країн ще навіть не почали вакцинацію.

Читайте також: У США закрили два центри вакцинації після того, як у щеплених вакциною Johnson & Johnson виявили побічні ефекти

Європейська комісія впевнена, що ЄС зможе вакцинувати більшість населення від коронавірусу раніше, ніж очікувалось.

Виконавчий орган Європейського Союзу вважає, що держави-члени отримають достатню кількість вакцин для імунізації більшості людей вже до кінця червня, йдеться у доповідній записці, розісланій національним делегаціям у Брюсселі.