UA / RU
Підтримати ZN.ua

Надані Україні ракетні системи вже стали серйозною проблемою для росіян – CNN

Російський спосіб ведення війни покладається на масовані артилерійські обстріли, але завдані українцями точні удари у тили російської армії вивели з рівноваги

Надані Україні від США та інших союзників, артилерійські системи та РСЗВ стали важливим фактором на полі бою і поступово змінюють хід війни. До чого ж українці продемонстрували здатність правильно їх використовувати. Про це повідомляє CNN.

Зазначається, що місяцями українські військові благали західних партнерів про високоточні артилерійські та реактивні системи великої дальності. Тепер вони їх мають і розгортають із значним ефектом як на півдні, так і на сході країни.

Надане союзниками важке озброєння – РСЗВ HIMARS, причіпні гаубиці M777 та САУ Caesar – стало новим і дуже важливим фактором у війні. Ти паче партнери побачили «здатність українців» використовувати нещодавно поставлені західні системи, щоб вражати російські командні пункти, матеріально-технічні центри та склади боєприпасів далеко за лінією фронту.

Читайте також: РСЗВ HIMARS уже змінюють ситуацію на полі битви на користь України – WSJ

Використання цих систем змушує росіян розосереджувати свої боєприпаси і створює для них цілу низку логістичних та організаційних проблем. «Найменш улюблена робота в російській армії? Розвантажувач боєприпасів», – цитує CNN твіт колишнього командувача армією США в Європі Бена Ходжеса.

У п’ятницю Пентагон оголосив про поставку в Україну 1000 снарядів 155-міліметрової артилерії, але, за словами чиновника, це нові боєприпаси з більшою точністю. Чиновник Пентагону заявив, що HIMARS вже змінює поле бою.

«Якщо росіяни думають, що можуть пережити українців, їм потрібно це переосмислити», — додав чиновник.

Читайте також: FT: Україні потрібно більше HIMARS, щоб змінити хід війни

Російський спосіб ведення війни покладається на величезні артилерійські обстріли, щоб уразити цілі перед тим, як рухатися вперед. Російська військова доктрина завжди наголошувала на масованому застосуванні артилерії, РСЗВ і мінометів. Тому зараз росіяни виведені з рівноваги зростаючими можливостями ЗСУ для високоточних атак на великій відстані. І офіційні особи США впевнені, що точність зброї, як і інших точних далекобійних систем, поступово змінить поле бою.

Нагадаємо, українські військові за допомогою американських артсистем HIMARS активно знищують склади боєприпасів російських окупантів і завдали ворогові серйозних втрат у живій силі. Після цього, судячи зі супутникових знімків NASA Firms, окупанти зменшили кількість артилерійських обстрілів України.