UA / RU
Підтримати ZN.ua

Набула чинності заборона на використання повітряного простору ЄС авіакомпаніями Білорусі

Також їм заборонено використовувати аеропорти Євросоюзу.

Рішення Ради Євросоюзу про заборону на використання білоруськими літаками повітряного простору країн ЄС набула чинності в ніч на суботу.

Про це публікує сайт ЄС.

Рішення було оприлюднене напередодні, але дата введення заборони в ньому не вказувалася.

Рада ЄС забороняє білоруським літакам використовувати повітряний простір країн ЄС, а також користуватися аеропортами Союзу.

Заборона "не поширюється на випадки виникнення необхідності екстреної посадки або екстреного прольоту" над територією ЄС.

У четвер, 3 червня, Агентство авіаційної безпеки Європейського Союзу (EASA) видало директиву із забороною літати в повітряному просторі Білорусі, за винятком надзвичайних ситуацій.

Також в ЄС планують обговорити подальші обмежувальні заходи, які можуть торкнутися представників офіційної влади Білорусі, а також командування ВПС Білорусі.

Читайте також: ЗМІ: Росія намагається нажитися на авіаційній блокаді Білорусі

При цьому Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) засудила рішення Європейського агентства авіаційної безпеки (EASA) заборонити авіакомпаніям з ЄС літати над Білоруссю.

Про це йдеться в заяві асоціації.

IATA закликала EASA зберігати критичний поділ між політикою і питаннями безпеки польотів.

В асоціації заявили, що EASA слід скасувати свою заборону і дозволити авіакомпаніям Європи управляти безпекою польотів з їх звичайною оцінкою експлуатаційних ризиків.

Нагадаємо, 23 травня влада Білорусі змусили сісти в Мінську транзитний літак ірландської компанії Ryanair, на борту якого летів колишній головний редактор телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич. Пасажирів літака вивели під приводом перевірки борту на мінування, після чого Протасевич і його дівчина були затримані.

Журналіста звинувачують за кількома статтями Кримінального кодексу: організація масових заворушень (стаття 293 КК), організація грубого порушення громадського порядку (стаття 342 КК) і розпалювання ворожнечі (частина 3 статті 130 КК). Максимальні терміни за цими статтями - 15 років позбавлення волі, 3 роки і 12 років відповідно.

Раніше повідомлялося, що ряд країн Європи, не дочекавшись рішення "Європейського агентства авіаційної безпеки" і "Євроконтролю", закрили свої кордони для білоруських перевізників. Польща заборонила шести компаніям не тільки літати в країну, а й над її територією. Україна також закрила свої кордони для Білорусі. Тому в авіаційних правилах ЄС поки справжній хаос, яким намагається скористатися Росія.

Про припинення авіаперельотів над Білоруссю повідомила латвійська компанія airBaltic. Аналогічний крок анонсувала польська авіакомпанія LOT.

Литва з 25 травня заборонила прибуття і відправлення з країни літаків, маршрут яких проходить через Білорусь. Українські авіакомпанії також припинили авіасполучення з Білоруссю. Крім того, від польотів над Білоруссю відмовилися французька Air France і фінська Finnair.

Детальніше про те, що означає викрадення білоруськими силовиками опозиціонера Романа Протасевича і що слід робити Україні, читайте в статті Володимира Кравченка "Зона, заборонена для польотів".