UA / RU
Підтримати ZN.ua

На тлі поширення штаму «Омікрон» низькі темпи вакцинації приносять тривожні наслідки — FT

Для прикладу, у Східній Європі недовіра до вакцини досі залишається на високому рівні.

Незважаючи на те, що випадки нового штаму коронавірусу «Омікрон» зростають у західноєвропейських країнах, включаючи Велику Британію та Данію, у центрі та на сході континенту хвиля «Дельта» все ще завдає серйозної шкоди, пише Financial Times.

У статистиці щоденних смертей від COVID країни «колишнього комуністичного блоку» зараз домінують у топ-20, а Угорщина на першому місці. Польща в середу повідомила про 669 смертей від коронавірусу, що було найвищим щоденним показником у країні з квітня.

Оскільки більшість смертей від коронавірусу у Польщі фіксуються саме серед невакцинованого населення, загальною проблемою є нижчий рівень вакцинації, ніж у країнах на Заході, що робить регіон потенційно ще більш вразливим до нового варіанту вірусу.

Можливо, наразі в країнах Центральної та Східної Європи кількість смертей від COVID менша, ніж у деяких країнах, що розвиваються. У багатьох державах регіону також спостерігається старіння населення, але попередні хвилі пандемії вони обійшлися з меншою кількістю смертей. Однак поширення штаму Omicron може швидко змінити рівень смертності.

Водночас рівень вакцинації у Східній Європі помітно відстає. Частка повністю вакцинованого населення становить від 22% в Боснії та Герцеговині і 26,7% у Болгарії до майже 65% у Литві та Латвії. Але все ці показники нижчі від середньої частки вакцинованого населення у країнах ЄС 68,2%.

Багато з цих держав мають недостатньо фінансовані системи охорони здоров’я та гіршу інфраструктуру, ніж Західна Європа. Але на відміну від інших країн із низьким рівнем доходу, проблема вакцинації полягає «не в пропозиції, а в попиті на вакцини». «Соціалістичні системи» залишили у спадок глибоку недовіру до уряду та відсутність поваги до правил і влади, створивши простір для скептицизму щодо вакцин.  

У Німеччині, для прикладу, також є окремий мікросвіт: рівень вакцинації набагато нижчий на територіях соціалістичного сходу, таких як Саксонія (59,1  %), ніж у західних землях, таких як Бремен (81,5 %).

Уряди країн часто не хочуть використовувати агресивні заходи для боротьби з недовірою до вакцин, очевидно, побоюючись протестів.

Зростання смертності та переповненість лікарень починають викликати переосмислення. У середу Польща закрила нічні клуби, за винятком деяких новорічних вечірок, і запровадила обмеження на відвідування ​​ресторанів і театрів невакцинованими.

В Угорщині прем'єр-міністр Віктор Орбан покладався майже виключно на щеплення для боротьби з пандемією з тих пір, як вони з'явилися, купуючи російські та китайські вакцини на початку цього року, щоб «випередити» ЄС, хоча ефективність російської вакцини виявилася сумнівною.

Водночас вакцинація в Угорщині вийшла на плато, і країні важко збільшити її темпи. Хоча маски є обов’язковими в громадських місцях, Орбан чинить опір жорстким обмеженням, оскільки його чекають вибори в квітні наступного року.

Занепокоєння через негативну реакцію населення може зробити країни Центральної та Східної Європи особливо «стійкими» до вакцинації. Тим часом Австрія вже запровадила обов’язкові щеплення, а Німеччина планує зробити це найближчим часом.

Водночас ЄС готує «просвітницькі кампанії» для подолання розриву у вакцинації, підкреслюючи пріоритет боротьби з дезінформацією. Тим часом Франція та Італія продемонстрували, як суворі COVID-обмеження можуть підштовхнути тих, хто вагається, отримати щеплення.

Останніми тижнями Австрія також продемонструвала, що жорсткий карантин все ще може стримувати зростання рівня захворюваності та смертності, резюмує видання.

Читайте також: У Польщі виявили перший випадок штаму "Омікрон"

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що до середини січня штам "Омікрон" може стати домінантним у Європі.

Поява нового штаму коронавірусу – новий виклик не тільки для охорони здоров'я України, а й для всього людства. Що за фрукт «омікрон» і чого від нього чекати Україні, читайте у статті Віктора Гавури «COVID-19: «омікрон» — нове випробування для України» для читачів ZN.UA.