UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Східну Європу чекає "зима невдоволення" - ЗМІ

Соціально активні люди за допомогою інтернету здатні організувати бурхливий протестний рух.

Країни Східної Європи чекають нові хвилі протестів, стверджують деякі аналітики.

Журналісти Euronews у своєму сюжеті відзначають, що за недавніми протестами проти влади стоять активні в соціальному плані люди, добре знайомі з інтернетом.

Угорщині, Румунії чи Болгарії загрожує політична дестабілізація та соціальні конфлікти, вважають вони. На вулиці вже вийшли тисячі протестуючих проти неміцних традиційних політичних партій і роз'їдених корупцією держінститутів.

Так, в Румунії і за її межами не стихали обурення проблемами з голосуванням експатріантів.

В Угорщині спусковим гачком протистояння стали спроби кабінету Віктора Орбана ввести податок на інтернет-трафік. Ці протести вилилися в більш широку кампанію з вимогою відставки уряду - так, в Будапешті на "День гніву" у понеділок вийшли понад 10 тисяч чоловік.

Багаточисельні демонстрації змусили піти у відставку попередній уряд Болгарії: тисячі людей протестували проти високих цін на електрику і проти корупції. Нинішня коаліція, що вимушена протистояти масштабним соціальним і економічним проблемам, також опинилася під загрозою.

"Ряд експертів стверджують, що і ці хвилювання вписуються в тенденцію, що намічається в екс-комуністичній Східній Європі: використання соціальних медіа не дозволяє одній групі або індивіду захопити занадто багато влади", - зазначають журналісти.