UA / RU
Підтримати ZN.ua

На президентських виборах у Туреччині переміг прем'єр Ердоган

Ердоган набрав 51,75% голосів, подолавши 50-відсотковий бар'єр, що гарантує йому перемогу на виборах у першому турі

прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган переміг у першому турі президентських виборів, набравши 52% голосів виборців.

Ердоган набрав абсолютну більшість голосів і тому другого туру виборів президента не буде, повідомив голова виборчої комісії Саді Гювен.

За підсумками підрахунку 95% бюлетенів за Ердогана проголосували 52% виборців. Головний кандидат від опозиції Екмеледдін Іхсаноглу набрав 38,5% голосів. Третій претендент Селяхаттін Демірташ набрав 9,8%, пише ВВС.

Після оголошення попередніх результатів голосування він виступив перед своїми прихильниками в Анкарі з традиційною для його виборчих кампаній "балконною промовою".

"Давайте сьогодні почнемо новий період соціального примирення і залишимо старі дискусії в старій Туреччини", - закликав прем'єр.

Виступ Ердогана кілька разів переривався бурхливими оплесками та скандуванням гасла "Туреччина пишається тобою!"

"Ті, хто називають нас диктатурою, будь ласка, подивіться на себе, - продовжив майбутній президент. - Ті, хто називають нас авторитарним режимом, будь ласка, подивіться на себе. Ми добре пам'ятаємо, як ми страждали, коли ми були в опозиції".

Явка на виборах склала 73,1%. Остаточні підсумки голосування будуть оприлюднені у понеділок ввечері.

Зазначимо, що це перші прямі вибори президента в Туреччині, з 1923 року і дотепер главу Турецької Республіки обирав парламент. !zn

Читайте також:

Система Ердогана

Туреччина відмовилася направити флот до узбережжю Криму