UA / RU
Підтримати ZN.ua

На президента Південної Кореї у США будуть тиснути щодо постачання боєприпасів Україні – WP

При цьому президент Юн приїде до Штатів із розумінням, що його країна важлива США у контексті стримування Китаю.

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль, який з 24 по 29 квітня перебуватиме у США, потрапить під тиск з боку американської влади щодо розблокування постачання артилерійських боєприпасів Україні, повідомляє The Washington Post. Сеул має величезні запаси боєприпасів, але відмовився відправляти їх в Україну через стурбованість своїми відносинами з Москвою. 

«Звичайно, Україна зазнає незаконного вторгнення, тому доцільно надавати різну допомогу, але коли йдеться про те, як і що ми будемо постачати, ми не можемо не враховувати багато прямих і непрямих відносин між нашою країною та воюючими країнами», – сказав Юн у коментарі WP. 

Видання зазначає, що у відносинах між Південною Кореєю та Штатами є низка суперечностей, окрім постачань снарядів для України. Наприклад, наслідки Закону про скорочення інфляції та Закону про чіпи для південнокорейських виробників, а також зростаюче бажання придбати власну ядерну зброю, незважаючи на гарантії безпеки США.

Читайте також: Південна Корея інвестує понад $1 млрд у створення нової балістичної ракети

При цьому, на тлі заяв Китаю про намір кинути виклик світовій першості США в економічному та військовому плані, для США відносини із Південною Кореєю стають дедалі важливішими. Саме у цьому контексті відбуватимуться переговори щодо корейської військової допомоги Україні.

Раніше президент Юн припустив, що Південна Корея зможе надати Україні боєприпаси, якщо Україна зазнає з боку Росії широкомасштабної атаки на цивільне населення. Після цієї заяви РФ одразу вдалася до погроз в бік Сеулу. У Вашингтоні очікують, що під час зустрічі із президентом Юном президент США Джо Байден пообіцяє «суттєві кроки», які підкреслять прихильність США до стримування загрози ядерної атаки КНДР на Південну Корею.