UA / RU
Підтримати ZN.ua

На повторних виборах мера Стамбула знову переміг опозиціонер

ЦВК Туреччини на початку травня призначила повторні вибори очільника міста після програшу кандидата від партії Ердогана.

За підсумками обробки майже 98% бюлетенів мером Стамбула стає кандидат від опозиції Екрем Імамоглу, отримавши 53,9% голосів виборців. Кандидат від правлячої Партії справедливості і розвитку і найближчий соратник президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана Біналі Йилдирим набирає 45,2% голосів. Про це повідомляє BBC.

Він вже публічно визнав свою поразку і привітав суперника з перемогою.

"Я вітаю свого конкурента і бажаю йому удачі. Ці вибори ще раз засвідчили, що демократія в нашій країні є безперечною. Бажаю, щоб Імамоглу керував Стамбулом і докладав всі зусилля для служіння місту і його жителям", - сказав Йилдирим в ефірі телеканалу NTV.

Це були повторні вибори мера Стамбула, перші відбулися 31 березня. Перемогу на них здобув також Імамоглу, перевага в голосах над Йилдиримом тоді склала усього 0,3%. Партія Ердогана подала апеляцію у Вищу виборчу комісію з вимогою скасувати підсумки виборів через "численні порушення, допущені при голосуванні". У підсумку ЦВК прийняла рішення скасувати результати голосування в Стамбулі.

Екрем Імамоглу назвав свій успіх "перемогою всього міста" і заявив про готовність співпрацювати з президентом Туреччини.

"Для розв'язання нагальних проблем Стамбула дуже важлива координація місцевої адміністрації з центром. Я готовий працювати. Ніяка політика в жодному разі не вище потреб громадян у мирі, спокої, охороні здоров'я, можливості працювати", - підкреслив він.

Стамбул - ключове місто для Ердогана. Він сам починав тут велику політичну кар'єру, перемігши на виборах мера в 1994 році. Крім того, це величезний мегаполіс з населенням близько 17 мільйонів людей - фінансовий, культурний і економічний центр Туреччини.

Муніципальні вибори раз на п'ять років одночасно проходять у всій Туреччині - 81 муніципалітеті, включаючи столицю країни Анкару і всі найбільші міста. З політичної точки зору вони важливі, оскільки це було першим масовим волевиявленням громадян після дострокових президентських виборів у червні 2018 року. Тоді президент Реджеп Ердоган не тільки переміг, набравши 52,59% голосів, але і обнулив попередні терміни і отримав розширені повноваження. Ердоган називав голосування 31 березня "вирішальним для країни" і його Партії справедливості і розвитку та навіть референдумом про довіру до нього.

Детальніше про муніципальних виборах в Туреччині читайте у статті Євгенії Габер "Почути Стамбул" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".