UA / RU
Підтримати ZN.ua

На кордоні Киргизстану і Таджикистану сталася перестрілка

Прикордонна служба Киргизстану повідомила, що Таджикистан використав міномети.

На кордоні Киргизстану і Таджикистану сьогодні вранці, 14 вересня, сталася перестрілка. Про це заявила прикордонна служба Киргизстану. У Бішкеку стверджують, що прикордонники Таджикистану не реагували на вимоги відійти та відкрили вогонь, повідомляє «Радіо Свобода».

Киргизстан заявляє, що біля Булак-Баші Баткенського району Баткенської області наряд Прикордонної служби виявив прикордонний наряд Таджикистану, який зайняв «бойові позиції» на ділянці кордону.

У відомстві повідомили, що таджицькі прикордонники ігнорували вимоги залишити територію та почали обстріли. У відповідь прикордонники Киргизстану застосували зброю.

Прикордонна служба Киргизстану заявила, що Таджикистан використав міномети.

Також повідомляється про переговори представника президента Киргизстану в Баткенській області з губернатором Согдійської області Таджикистану після інциденту на кордоні.

Зазначається, що це вже третя стрілянина на кордоні країн. 3 червня перестрілка тривала кілька годин, поранення отримали двоє військовослужбовців Киргизстану. Киргизька сторона заявила, що прикордонники Таджикистану незаконно перетнули умовну лінію кордону.

Черговий інцидент стався 14 червня у Булак-Баші. Киргизстан заявив, що жертв та постраждалих не було. Таджикистан повідомив про поранення командира прикордонного посту.

Читайте також: Росіяни все менше хочуть воювати, тому РФ вербує для війни з Україною громадян країн Центральної Азії – ГУР МОУ

Протяжність кордону Киргизстану та Таджикистану становить близько 970 кілометрів. Ділянки між Баткенською областю Киргизстану та Согдійською областю Таджикистану є спірними. У цих районах села, а іноді й будинки жителів країн розташовані поруч, що, своєю чергою, значно ускладнює роботу з встановлення лінії кордону. Саме внаслідок такої невизначеності між жителями та прикордонниками Киргизстану та Таджикистану часто відбуваються сутички за право доступу до води, землі та комунікацій.

Присутність Росії й досі залишається домінуючою в регіоні Центральної Азії, і державам важко її позбавитись. Щоправда, російська агресія проти України стала поштовхом для усіх країн регіону шукати можливості диверсифікувати торгівельні та енергетичні шляхи від РФ у бік Туреччини, Південної Азії та Близького Сходу. Про наслідки російської агресії проти України для держав Центральної Азії та виклики, що стоять перед ними, читайте в статті Наталії Бутирської «Центральна Азія під дулом російсько-української війни».