UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Європу чекає тривалий і важкий шлях у боротьбі з пандемією — FT

На фоні різкого зростання кількості випадків коронавірусу, багато країн знову на межі запровадження загальнонаціональних локдаунів.

У теплі літні місяці пандемія коронавірусу в Європі, здавалося, почала відступати. Економіки багатьох країн знову відкривались та почали працювати, а палати інтенсивної терапії в лікарнях ставали вільнішими. Навіть попри те, що в Європі чекали і боялися другої хвилі пандемії, вона прибула з тривожною силою і швидкістю, пише Financial Times.

Цього тижня уряд Німеччини вирішив закрити частини економіки та посилити контроль за соціальними контактами; Франція оголосила про нове національне карантинне блокування мінімум на місяць. На Даунінг-стріт зростає можливість запровадження жорсткіших карантинних обмежень.

Минулого тижня Ірландія запровадила шість тижнів загальнодержавного карантину. Італія, Бельгія та Греція запровадили нічну комендантську годину, щоб обмежити соціальні контакти. Іспанія також оголосила загальнонаціональну комендантську годину.

Швидке поширення вірусу зруйнувало будь-яку перспективу «V-подібного» відродження економіки, внаслідок чого європейські лідери почали замислюватися про потенційну «подвійну рецесію».

Навіть часткові локдауни вимагатимуть подальших заходів підтримки для пом'якшення негативної дії на економіку, а це лише спровокує дефіцит бюджетів та зростання боргу.

Уряди щиро сподівалися уникнути повторення національних локдаунів, які запроваджувалися під час першої хвилі пандемії, однак, ситуація з коронавірусом знову починає виходити з-під контролю.   

Але, серед похмурості є і деякі позитивні речі. Одна з них полягає в тому, що знання та досвід боротьби з пандемією дозволяють цього разу застосувати більш поміркований та цілеспрямований підхід, який може обмежити економічну шкоду.

Зусилля спрямовані на обмеження соціальних контактів в громадських місцях дозволять при цьому продовжувати роботу інших сфер економічної діяльності. Німеччина та Франція закривають ресторани та бари, але школи, фабрики і компанії, які можуть гарантувати запобігання поширенню коронавірусу, залишаються відкритими. Обидві країни також намагаються встановити найкоротші часові рамки для карантину, якщо кількість випадків хвороби почне зменшуватися у листопаді, контроль може бути послаблений до Різдва, що дозволить зменшити згубний вплив на економіку.

В одній з найбільших економік Європи, в Британії, прем'єр-міністр Борис Джонсон продовжує застосовувати локальний підхід до карантину, як це робив французький президент Емманюель Макрон до цього тижня. Але, швидше за все, Великій Британії також не вдасться уникнути запровадження більш жорстких карантинних обмежень, якщо країна хоче запобігти перевантаженню лікарень і мати шанс на більш-менш "нормальне" Різдво.

По всій Європі підприємства вчаться адаптуватися до несприятливих економічних умов. Компанії звикли до віддаленої роботи. Проте найголовніший урок останніх тижнів полягає в тому, що можуть знадобитися подальші корективи у мисленні. Хоча все ще залишається надія на розробку ефективної вакцини проти коронавірусу, яка вже може з’являться впродовж найближчого часу, незрозуміло, чи допоможе це раз і назавжди зупинити пандемію.

Суспільствам, можливо, доведеться покладатися на вдосконалення методів лікування, що допоможе знизити рівень смертності. З урахуванням ситуації з пандемією стає зрозуміло, що на людство чекає тривалий і важкий шлях, резюмує видання.