UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мутації коронавірусу руйнують надії на повернення до нормального життя — The Washington Post

Країнам варто розпочати підготовку проти наступу нових варіантів COVID-19.

З огляду на те, що пандемія коронавірусу вже досить тривалий час тримає світ у напрузі, з винайденням вакцин люди почали розраховувати, що епоха COVID-19 ось-ось закінчиться. Усі давні суперечки щодо того, чи вдаватися до карантинних обмежень чи просто дозволити вірусу циркулювати в суспільстві, щоб досягти колективного імунітету, фактично були вирішені розробкою вакцин. Але нові штами коронавірусу неабияк ускладнюють ситуацію, пише The Washington Post.

Зокрема, досить небезпечний варіант коронавірусу зараз циркулює в Південній Африці. Вже є інформація, що цей штам COVID-19 більш заразний. У понеділок один з провідних епідеміологів цієї країни представив результати нового дослідження, що перевіряє, чи можна цей варіант нейтралізувати за допомогою антитіл реконвалесцентної плазми, отриманої від 44 пацієнтів, які перехворіли «старим» штамом COVID-19 під час першої хвилі пандемії в країні. Більше 90% досліджених зразків плазми були менш ефективними проти нового штаму, і майже половина зразків не виявляла "нейтралізаційної активності".

"Зараз ми маємо дуже переконливі дані як з наших лабораторій, так і з багатьох інших лабораторій по всьому світу, які підтверджують факт, що нові мутації COVID-19 є проблематичними", - сказала південноафриканська дослідниця Пенні Мур.

Це може означати чергову хвилю COVID-19, що може інфікувати частину людей, які вже до цього перехворіли коронавірусом. Мутований COVID-19, здатний реінфікувати людей, ускладнить будь-які спроби досягти колективного імунітету. Наразі такі припущення не є достатньо підтвердженими, цей висновок відображає лабораторні тести. Це також порівняно невеликий масштаб дослідження.

Тим не менш, ризик є досить серйозним. Саме тому країнам варто розпочати підготовку проти наступу нових варіантів коронавірусу. Головні зусилля повинні бути, як і раніше, спрямованими на відстеження контактів та вакцинацію населення.

Хороша новина полягає в тому, що на відміну від «старомодних вакцин», коронавірусні вакцини від Pfizer та Moderna - це своєрідна модульна система доставки, яка передає інформацію про вірус до імунної системи людини. Нову інформацію можна швидко розмістити в цій системі, це означає, що існує можливість оновлювати наявні вакцини майже з тією ж швидкістю, з якою еволюціонує вірус.

Більше того, чим ширшими будуть програми вакцинації, тим меншу перевагу отримає коронавірус. Чим менше можливостей перебувати в організмі людини отримає коронавірус, тим більша вірогідність того, що він не зможе часто мутувати. Але до цієї точки ще треба дійти. У короткостроковій перспективі це означає, що деякі країни просто намагаються виграти час, посилюючи карантинні обмеження, і це може бути важливо. Крім цього, варто було б налагодити «режим генетичного нагляду», подібний режиму у Великій Британії та Південній Африці, де контролюється поява нових штамів.  

У довгостроковій перспективі, у міру появи проблемних штамів, може знадобитися прискорення виробництва вакцин, які будуть ефективними проти нових варіантів коронавірусу. Проблема полягає ще й у тому, що значна частина населення країн досі не довіряє вакцинам і не готова робити  щеплення. Але чим швидше почне вироблятися колективний імунітет, тим повільніше поширюватимуться нові варіанти хвороби, резюмує видання.

Читайте також: Вакцина Pfizer ефективна проти "британського" штаму коронавірусу

Виявлений в Південноафриканській республіці штам COVID-19 на 50% швидше поширюється, ніж звичайний вид коронавірусної інфекції. Раніше в Німеччині виявили новий вид коронавірусу. В одній з лікарень Баварії, яка знаходиться недалеко від гірськолижного курорту в Гарміш-Партенкірхені, виявили новий мутований коронавірус, повідомляє The Local.

Відзначається, що одночасно там заразилися 52 пацієнта і 21 медпрацівник. Потім аналізи всіх інфікованих відправили в клініку Шаріте. Результати дослідження показали, що це змінений варіант коронавірусу.

Поки невідомо, чи нова ця мутація, і чи впливає вона на протяжність хвороби. У лікарні заявляють, що це не один з тих двох штамів, які раніше фіксували в ПАР і Великобританії.