UA / RU
Підтримати ZN.ua

Можливе втручання Китаю та РФ у вибори в Канаді: Оттава розповіла, як проходитиме розслідування 

Розслідування розглядатиме здатність країни виявляти іноземне втручання та протистояти йому.

Публічне розслідування іноземного втручання у вибори в Канаді розпочнеться на початку наступного року, зосереджуючись спершу на тому, чи намагалися Китай, Росія та інші іноземні суб'єкти вплинути на федеральні вибори в країні 2019 та 2021 років. Про це повідомляє CBC.

Також слідство розгляне питання, чи має федеральний уряд спроможність виявляти та протидіяти іноземному втручанню.

Читайте також: Канада відкликала десятки дипломатів з Індії через суперечку щодо вбивства лідера сикхів

Перший звіт має бути підготовлений до кінця лютого, а остаточний - до кінця 2024 року.

"Наші часові рамки амбітні, і вони вимагатимуть від слідства та всіх зацікавлених сторін оперативної роботи та співпраці один з одним. Я з нетерпінням чекаю на співпрацю з усіма залученими сторонами", - зазначила комісар розслідування Марі-Жозе Хоуг.

Вона пообіцяла оприлюднити якомога більше інформації “у межах закону і без загрози національній безпеці".

"Хоча це буде складний баланс, я зроблю все можливе, щоб досягти його, оскільки обидві цілі є першорядними", - додала Хоуг.

Читайте також: Канада відкриває нову міграційну програму для українців

Опублікована заява слідчої комісії, яка розкриває більше деталей про те, як розгортатиметься розслідування, є продовженням “саги”, яка розпочалася з повідомлень у ЗМІ про те, що Китай втручався у федеральні вибори в Канаді 2019 і 2021 років. Пекін заперечує своє втручання.

Спочатку колишній генерал-губернатор Девід Джонсон був призначений розслідувати цю справу. У червні він подав у відставку, заявивши, що процес став занадто політизованим для нього. Хоча Джонсон рекомендував не проводити публічне розслідування, опозиційні депутати стверджували, що воно необхідне.

Однак виникали питання щодо того, як далеко Хоуг зайде в розслідуванні іноземного втручання і чи поширюватиметься слідство на спроби іноземного втручання в інших сферах, окрім виборів.

У заяві, оприлюдненій у четвер, 2 листопада, Хоуг чітко дала зрозуміти, що розслідування буде зосереджене на іноземному втручанні у федеральні вибори.

"Перший етап буде зосереджений на втручанні, до якого могли бути причетні Китай, Росія та інші іноземні суб'єкти, а також на будь-якому впливі, який воно мало на вибори 2019 і 2021 років. Розслідування вивчить і оцінить потік інформації у федеральному уряді щодо цих питань, а також оцінить дії, вжиті у відповідь", - йдеться в заяві. 

На початку 2024 року та восени 2024 року в межах розслідування відбудуться публічні слухання. Також буде запроваджено процес, який дозволить представникам громадськості подавати інформацію та зауваження.

Читайте також: Канада звинуватила Китай у пропагандистській кампанії проти уряду: Пекін відреагував

Раніше Китай уже попередив про "наслідки" для уряду прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо, якщо він не припинить поширювати "брехню і неправдиву інформацію" про нібито втручання Пекіна у справи Оттави.