UA / RU
Підтримати ZN.ua

Москва намагається осадити Кадирова: його висловлювання оголосили "неприпустимими"

МВС Росії вважає неприпустимою заяву про "відкриття вогню на поразку"

Російське Міністерство внутрішніх справ назвало неприпустимими слова глави Чечні Рамзана Кадирова, котрий закликав місцевих силовиків стріляти на ураження по поліцейських з інших регіонів, які працюють у республіці без дозволу.

В офіційній заяві, розміщеній на сайті Міністерства, йдеться, що поліція Ставропольського краю повідомила співробітників карного розшуку Чечні про плани провести в Грозному спецоперацію по затриманню підозрюваного.

Таким чином, встановлений МВС порядок взаємодії між регіональними управліннями відомства не порушувався, підкреслюється в повідомленні. Відомство стверджує, що чеченські поліцейські навіть запропонували своє сприяння в затриманні підозрюваного.

Читайте також: Кадиров мріє створити в Чечні світовий центр навчання спецназу

Раніше Кадиров заявив, що силовики з інших регіонів відповідно до закону можуть працювати в Чечні тільки за згодою місцевих правоохоронних органів. Він в черговий раз підкреслив, що в іншому випадку чеченська поліція має право зупинити колег з використанням усіх дозволених законом методів, в тому числі, з допомогою зброї.

Кадиров стверджував, що ставропольські силовики не узгодили свої дії з чеченськими колегами. За його словами, приводом до проведення спецоперації в Грозному став побутовий конфлікт, що стався в Ставрополі між чеченцем і дагестанцем. Глава Чечні не виключив, що поліція Ставрополя діяла на замовлення.

Стала причиною конфлікту спецоперація, яка проводилася в Грозному 19 квітня. Повідомлялося, що в ній взяли участь співробітники МВС Ставропілля і тимчасове оперативне угрупування, що базується в Ханкале. В ході операції був убитий підозрюваний у справі про нанесення тяжких тілесних ушкоджень.

ЗМІ стверджують, що між Кадировим і російськими силовиками іде боротьба, яку безуспішно намагається стримати російський президента Володимир Путін. The Economist писав, що співпрацю з Кадировим вже обходиться Путіну занадто дорого. Путін дав можливість главі Чечні ігнорувати російські закони, і в останнє десятиліття Чечня фактично перетворилася в окрему ісламська держава, яка живе за законами Кадирова. У нього своя власна 20-тисячна армія, своя (неофіційна) податкова система і навіть власні релігійні закони.