UA / RU
Підтримати ZN.ua

Московський суд заочно арештував Джамалу за допис про звірства росіян у Бучі

Росіяни звинуватили співачку у «національній ненависті».

Басманний суд Москви заочно заарештував українську співачку кримськотатарського походження Джамалу. Місцева прокуратура звинуватила її в «поширенні фейків» про російську армію. Раніше Сусану Джамаладінову окупанти оголосили у розшук.

Приводом для кримінальної справи став допис співачки про звірства і воєнні злочини росіян, зокрема у Бучі, який вона опублікувала 4 квітня 2022 року у своєму Instagram. У московській прокуратурі заявили, що Джамала написала «завідомо неправдиву» інформацію про дії російської армії в Україні, а також «керувалася мотивами національної ненависті» та «ненависті щодо соціальної групи «військовослужбовці ЗС РФ».

Читайте також: Бучанська різанина: Кожен третій військовий РФ раніше воював у Сирії
Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Jamala (@jamalajaaa)

Санкція інкримінованої статті (за п. «д» ч. 2 ст. 207.3 КК РФ) передбачає штраф 3-5 мільйонів рублів або від трьох до десяти років тюрми.

Нагадаємо, що у 2016 року Джамала, представляючи Україну, перемогла у конкурсі «Євробачення» з піснею про сталінську депортацію кримських татар.

Згідно з рейтингом The Guardian 2023 року, пісня Джамали «1944» увійшла до трійки найкращих пісень конкурсі за всі часи.

Читайте також: Фото жителів Бучі, Ірпіня й Бородянки, що повернулись додому: уламки минулого життя

Зазначимо, станом на квітень 2023 року військові та правоохоронці знайшли 15 місць масового поховання місцевих жителів у Київській області та три катівні, в яких війська РФ утримували українців. Переважно жителі Київської області загинули від насильницької смерті. Ще в липні 2022 року ОБСЄ надала докази того, що Росія використовувала камери тортур та цивільних осіб як живий щит у Бучі та Ірпені. Організацією задокументовано «низку камер тортур, розділених бетонними стінами», виявлених у літньому таборі в Бучі, включаючи кімнату, яка, за словами представників ОБСЄ, використовувалася для страт. Російські військові під час окупації Київської області катували, завдавали тілесних ушкоджень та застосовували нелюдське поводження щонайменше щодо 1 139 мирних жителів.

Читайте також: Україна зібрала докази близько 109 тисяч російських воєнних злочинів — генпрокурор 

Через умови бойових дій правоохоронні органи не завжди мають змогу вчасно зафіксувати інформацію. Як наслідок, виникає ризик втрати цінних доказів. В таких ситуаціях представники ЗСУ, в тому числі й Сил територіальної оборони, мають унікальний доступ до місць події та можуть документувати порушення прав людини і міжнародного гуманітарного права, щоб сприяти забезпеченню правосуддя. Детальніше про це пишуть Гюндуз Мамедов та Віталія Хекало у статті “Міжнародні злочини Росії: що треба знати про роль військовослужбовців у їх документуванні”.