UA / RU
Підтримати ZN.ua

Молдові затвердили кредит у 23 млн євро для кращого транзиту залізницею з України

Через Молдову Україна налагодить надійне сполучення з портами Чорного моря та країнами ЄС

Європейський банк реконструкції та розвитку схвалив кредит у розмірі 23 млн євро, який Залізниця Молдови (Calea Feratа din Moldova) використає для модернізації двох своїх ділянок. Їх можна буде для використати для доставки українських транзитних вантажів. Про це повідомляє ресурс Railway Gazette.

Йдеться про збільшення пропускної спроможності та зняття обмежень швидкості на ділянці між Кишиневом і Кайнарі та від Окниці до Унгень на румунському кордоні.

Ця модернізація має полегшити транспортування вантажів залізницею з України до ЄС через Молдову. Вона забезпечить надійний доступ українського експорту до румунських портів Констанца та Галац, молдовського Джурджулешти, а також до власних дунайських гаваней Рені та Ізмаїл. В сукупності така логістика в змозі задовольнити значну частину експортних потреб України, в тім числі і у випадку з вивезенням українського зерна та іншої аграрної продукції.

Читайте також: Укрзалізниця поновлює рейс в Румунію, який закрили в 2015 році

Загальна вартість робіт з модернізації  означених ділянок молдовської залізниці оцінюється в 71 млн євро. Крім вже згаданого кредиту ЄБРР, ще 20 млн євро надасть Євросоюз. Поза тим 28 млн євро виділить уряд Молдови.

Раніше повідомлялося, що торік у серпні Україна відновила залізничне сполучення з Молдовою в обхід Придністров'я.