UA / RU
Підтримати ZN.ua

Молдова ратифікувала Стамбульську конвенцію

Документ ратифікований, незважаючи на протести соціалістів і комуністів

Парламент Молдови ратифікував Стамбульську конвенцію (офіційна назва - Конвенція Ради Європи про запобігання насильству над жінками та домашнього насильства).

За ратифікацію проголосували 54 депутати правлячої партії «Дія і солідарність»: для ухвалення рішення в парламенті Молдови необхідний мінімум 51 голос, всього там 101 депутат.

Депутати «Блоку комуністів і соціалістів» покинули засідання після того, як їхня поправка щодо трактування статі чисто з біологічної точки зору не пройшла.

«Ратифікувавши Конвенцію, влада Молдови зобов'язується належним чином карати насильство щодо до жінок, виділяти ресурси для забезпечення функціонування кризових центрів, цілодобових гарячих ліній, притулків для жертв насильства, надавати послуги психологічної та юридичної допомоги, а також інші заходи», - пояснюють в парламенті.

Читайте також: Стамбульській конвенції 10 років: Україна досі не ратифікувала документ, що веде до вільного від насильства життя

Стамбульська конвенція з'явилася в 2011 році. Вона стала наймасштабнішою міжнародною угодою про боротьбу з домашнім насильством: документ підписали 46 країн і Європейський союз. Однак ратифікували цю конвенцію поки не всі країни-підписанти: серед них і Україна. Серед проблем, які заважають Україні ратифікувати документ - неприйняття консервативними політиками і духовенством гендерної ідеології, викладеної в конвенції.

8 березня 2021 року в Києві пройшов Марш жінок, учасниці якого вимагали ратифікувати Стамбульську конвенцію.