UA / RU
Підтримати ZN.ua

Молдова обирає між стрімкою євроінтеграцією, невизначеністю і російським реваншем

У країні проходять дострокові парламентські вибори. Від їх результатів залежатимуть відносини з Україною.

У Молдові у неділю, 11 липня, проходять дострокові парламентські вибори, призначені президенткою Майєю Санду у квітні. Тоді Конституційний суд країни визнав конституційним розпуск парламенту, пише BBC Україна.

Згідно з червневим опитуванням Бюро громадської думки, до парламенту можуть потрапити представники чотирьох політичних партій: партія Маї Санду «Дія та солідарність» може набрати 43,5% голосів виборців, блок соціалістів та комуністів Ігоря Додона – 32,5%, партія бізнесмена Ілана Шора – 7,8%, блок мера міста Бєльці Ренато Усатого – 5,9%.

«Молдова обирає між стрімкою євроінтеграцією, невизначеністю, в якій вона живе останні кілька років, та тяжінням до Росії. Від того, яким буде вибір, залежатимуть і її відносини з Україною та безпека Одеської області, на якій негативно може позначитися перемога союзників Москви у Кишиневі», - йдеться у матеріалі.

За винятком партії Санду, інші лідери перегонів мають зв'язки з російськими політиками. Експрезидента Ігоря Додона відкрито підтримує чинний президент Росії Владімір Путін, а бізнесмен Ренато Усатий зробив кар'єру в Росії і 2017 року уклав угоду про співробітництво з ЛДПР Владіміра Жириновського. Водночас Усатий багато років веде боротьбу проти Додона, а на виборах 2020 року закликав прихильників підтримати Майю Санду.

Партія ексмера міста Оргіїв Ілана Шора, який з 2020 року перебуває у міжнародному розшуку, підтримувала соціалістів у боротьбі із Санду.

Громадяни Молдови, які прийдуть на вибори, чекають від політиків вирішення проблем безробіття (34%), низьких доходів (24%) та боротьби із корупцією (22%), свідчать дані опитування Міжнародного республіканського інституту (IRI). Мешканці Кишинева – боротьби з корупцією (30%), непрофесіоналізмом влади (21%) та безробіттям (19%) .

У випадку перемоги партії Санду та формування однопартійного уряду, на Молдову чекають складні реформи на шляху до євроінтеграції. Уряд соціалістів і комуністів Додона та партії Шора приречений на швидкий розпад. А коаліція Санду та Усатого зажене країну у «сіру зону» з розквітом корупції, вважають експерти.

Для України найбільш сприятливий варіант – перемога партії Маї Санду на виборах. Тоді країни зможуть спільно проводити заходи щодо прискорення євроінтеграції, а трикутник Україна-Грузія-Молдова ще більше посилиться.

Крім того, у цьому випадку можливе запровадження спільних постів митниці України та Молдови, щоб встановити більший контроль над Придністров'ям і припинити схеми, які існують через непідконтрольність цього регіону уряду.

Серед негативних подій, які можуть вплинути на відносини країн, - викрадення колишнього судді Миколи Чауса. Прихильники Ігоря Додона звинуватили у спецоперації українські спецслужби та Маю Санду.

Читайте також: Успіх України, Грузії та Молдови з євроатлантичною інтеграцією є найбільшою загрозою для автократії Путіна – експрем'єр Литви

Нагадаємо, 28 квітня президента Молдови Майя Санду підписала указ про розпуск парламенту та призначила дострокові вибори на 11 липня.

Цьому передувала тривала боротьба між нею та парламентом, в якому домінували прибічники експрезидента країни Ігоря Додона. Аби заблокувати вибори, вони оголосили надзвичайний стан, однак Конституційний суд Молдови визнав його неконституційним.

Дострокові парламентські вибори в Молдові можуть завершити кількарічну політичну кризу і підвести рису під епохою впливового олігарха Владіміра Плахотнюка. Втративши вплив і владу 2019 року, Плахотнюк втік з країни.

Докладніше про те, чого чекати від виборів у сусідній країні, читайте у статті Артема Филипенка «Санду натиснула Ctrl + Alt + Del» у ZN.UA.