UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністр закордонних справ Ірану несподівано оголосив про відставку

Чутки про відставку міністра закордонних справ Ірану підтвердилися, проте невідомо, чи прийняв її президент Ірану.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Зариф, який отримав освіту в США, організатор ядерної угоди 2015 року з світовими державами, несподівано оголосив про свою відставку в понеділок в Instagram.

"Велике спасибі за щедрість дорогому і сміливому народу Ірану і його владі за останні 67 місяців. Я щиро вибачаюся за нездатність продовжувати службу і за всі недоліки під час моєї служби. Будьте щасливі і гідні", - написав міністр в Instagram.

Зариф зіграв провідну роль в укладанні угоди, згідно з якою Іран погодився обмежити свою ядерну програму в обмін на скасування міжнародних фінансових санкцій.

Агентство Рейтер вказує, що прес-секретар іранської місії Організації Об'єднаних Націй Аліреза Мириусфи підтвердив заяву про відставку, проте невідомо, чи прийняв її президент Ірану Хасан Роухани.

Зариф народився в 1960 році і жив у Сполучених Штатах з 17 років, будучи студентом в Сан-Франциско і Денвері, а потім дипломатом Організації Об'єднаних Націй в Нью-Йорку, де він обіймав посаду посла Ірану з 2002 по 2007 рік.

Він був призначений міністром закордонних справ в серпні 2013 року. Після того, як в кінці 2013 року він взяв на себе відповідальність за ядерні переговори Ірану з великими державами, Зариф кілька разів викликався в парламент законодавцями для пояснення питання про переговори.

В лютому 2014 року він викликав бурю обурення публічними коментарями, осудивши Голокост, і згодом був викликаний в парламент.

Адміністрація президента США Дональда Трампа з 5 листопада відновила всі санкції проти Ірану, які раніше були зняті в рамках "ядерної угоди" 2015 року; обмежувальні заходи торкнуться експорту нафти, судноплавства, банківської і всіх інших галузей, що стосуються економіки. Міністр фінансів США Стів Мнучін заявив про те, що кінцевою метою санкцій є стримування агресивної поведінки режиму в Тегерані. 5 лютого Трамп назвав Іран терористичною країною номер один.

Як зазначає оглядач Віталій Федянін у своїй статті "Іранський прецедент Трампа", санкції США боляче вдарили по іранській економіці ще до офіційного набуття чинності.