UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністр оборони Німеччини закликає серйозно ставитися до погроз Путіна

Ламбрехт прокоментувала загрозу застосування ядерної зброї Росією.

НАТО має зробити більше, щоб захистити себе від Росії та президента Владіміра Путіна, заявила в суботу міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт, тому що ми «не можемо знати, наскільки далеко може зайти путінська манія величі».

"Одне можна сказати напевно: нинішня ситуація означає, що нам потрібно робити більше разом", - сказала Ламбрехт під час відвідин дислокованих у Литві німецьких військ.

«Жорстока агресивна війна Росії в Україні стає все більш і більш жорстокою та безпринципною… Російська загроза застосування ядерної зброї показує, що російська влада не має жодних сумнівів», - цитує її слова Reuters.

Сполучені Штати неодноразово заявляли, що не бачать ознак того, що Росія готується застосувати ядерну зброю.

Німеччина направила свої перші війська до Литви, члена НАТО, на кордоні з Росією у 2017 році після того, як Росія анексувала український півострів Крим. У червні вона погодилася значно збільшити місію у відповідь на вторгнення Росії до України 24 лютого.

У п'ятницю Ламбрехт відкрила постійний німецький командний центр у Литві, який, за її словами, допоможе перекинути бригаду військ із Німеччини до Литви у разі потреби за 10 днів.

Читайте також: У США розповіли, чи переглядатимуть підходи до ядерного стримування Росії

Бригада НАТО складається з 3000-5000 військовослужбовців, і Ламбрехт сказала, що часті навчання в Литві допоможуть швидко перекинути війська, якщо це необхідно, щоб приєднатися до 1000 військовослужбовців, які постійно перебувають у Литві.

"Ми підтримуємо наших союзників", - сказав Ламбрехт.

«Ми чули погрози Росії на адресу Литви, яка запроваджувала європейські санкції на кордоні з Калінінградом. Це далеко не перші загрози, і ми маємо ставитися до них серйозно і бути готовими», - додала вона.

Раніше міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау спрогнозував, якою буде реакція НАТО на застосування проти України ядерної зброї. Він зазначив, що в таких умовах Північноатлантичний Альянс може вдарити по країні-агресору за допомогою ракет та авіації, і не обов'язково, що це буде зроблено з території нашої держави. Про те, якою може бути реакція світу на ядерну атаку Росії по Україні - читайте у статті "Якщо Путін таки використовує ядерну зброю?"