UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністр оборони Естонії назвав Росію реальною загрозою для Європи

Москва бачить у деяких суверенних державах лише території для завоювання, наголосив Лаанет.

Агресивна Росія становить реальну загрозу для своїх сусідів, Європи та НАТО, вважає міністр оборони Естонії Калле Лаанет. Москва марить ідеєю захоплення нових територій і не бажає жити у мирі та демократії.

«Безпека нашого континенту та Альянсу перебуває під реальною загрозою. Східний сусід Європейського Союзу не бажає сам жити у мирі та демократії і не дає цього іншим. Деякі країни для нього лише території для завоювання, а не самостійні держави, де народи мають власну мову, культуру і невід'ємне право обирати свій шлях розвитку і, з огляду на це, своїх партнерів», - цитує міністра Рostimees.

Лаанет уточнив: Естонії більше не потрібно захищатися самотужки, оскільки зараз Таллінн має сильних союзників, готових прийти на допомогу.

Читайте також: Швеція підвищила бойову готовність у відповідь на загрозу з боку Росії

Президент РФ Владімір Путін використовує шантаж «на високих ставках». Розмістивши військових біля кордонів України, Кремль висунув ультиматум, фактично закликаючи Захід погодитись на «переписування» геополітичного порядку в Європі на умовах Москви. На думку прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького, своїми діями російська влада перевіряє, як далеко може просунутися проти Європи.

Політика Заходу з протидії РФ будується на стримуванні та дипломатії. Так, у НАТО назвали неприйнятною пропозицію Росії щодо повернення до практики поділу світу на «сфери впливу», США та ЄС пригрозили агресору жорсткими санкціями, не погоджуватися на ультиматуми Кремля закликали й лідери низки країн.

Реакція на агресію Путіна визначатиме відносини з РФ на наступне десятиліття. Переговори та відсутність санкцій проти газопроводу «Північний потік-2» Кремль сприймає як «слабкість» та сигнал до продовження ескалації поблизу українських кордонів.