UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністр економіки Німеччини виступив проти відновлення проекту «Північний потік-2»

За його словами, запуск газопроводу лише зробив би Німеччину більш залежною від газу РФ.

Німеччина може впоратися з енергетичною кризою без відновлення проекту газопроводу «Північний потік-2». Про це заявив віце-прем'єр, міністр економіки Німеччини Роберт Хабек, повідомляє ІНТЕРФАКС-Україна.

За його словами, запуск газопроводу не є варіантом виходу зі складного становища, оскільки «Північний потік-2» лише посилить залежність країни від газу з РФ. Міністр також наголосив, що Німеччина досі цілком успішно долала кризу.

Хабек додав, що, попри високі ціни, інфляцію і напружену ситуацію з постачанням енергії, «люди об'єдналися, і шукатимуть шляхи вирішення проблем».

Крім того, міністр економіки Німеччини підтримав план Єврокомісії щодо зниження споживання газу, проти якого виступили декілька країн ЄС. Хабек сподівається, що ці країни «зрозуміють, наскільки континент пов’язаний».

Єврокомісія представила план, згідно з яким країни ЄС з серпня повинні зробити кроки для зниження споживання газу. Метою є зниження використання газу на 15% до березня 2023 року.

Також Єврокомісія планує прискорити роботу з диверсифікації поставок, зокрема у питанні спільних закупівель сировини. Держави блоку повинні кожні два місяці надавати звіт щодо зроблених кроків та досягнутого прогресу.

Читайте також: Фонд, який фінансував «Північний потік-2», виходить із проекту

Раніше повідомлялося, що російський «Газпром» після закінчення ремонтно-профілактичних робіт на газопроводі «Північний потік-1» відновив поставки газу до Німеччини.

За словами представника Nord Stream AG, щодня газопроводом поставлятимуть 67 млн ​​кубічних метрів газу. Зазначається, що це відповідає обсягу поставок до початку профілактичних ремонтних робіт, однак становить лише 40 відсотків від максимального завантаження трубопроводу.