UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мей перед голосуванням щодо угоди про Brexit закликала депутатів підтримати її

Щоб провести угоду через парламент, Мей необхідно заручитися підтримкою як мінімум 318 депутатів.

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей закликала депутатів проголосувати за запропоновану нею угоду про вихід з ЄС, в іншому випадку Лондон "програє Brexit". Про це вона сказала, виступаючи в парламенті у вівторок.

"Якщо ця угода не буде прийнята, ми можемо програти Brexit", - зазначила вона.

Мей підкреслила, що Brexit необхідний для Великої Британії, і її угода є "хорошою".

Генеральний прокурор Англії і Уельсу Джеффрі Кокс, виступаючи в парламенті, заявив, що досягнуті в понеділок домовленості між Лондоном і Брюсселем "знижують ризик" для Великої Британії стати заручником "страхувального плану" щодо ірландського кордону, але не виключають його повністю.

"Страхувальний план" передбачає, що Північна Ірландія автоматично залишиться членом митного союзу і єдиного ринку ЄС, якщо сторони не домовляться про відкритість кордону на острові Ірландія. Вона проходить між Північною Ірландією, яка виходить з ЄС як частина Британії, і Ірландією, яка залишається членом блоку.

Джерела в Демократичній юніоністській партії розповіли телеканалу Sky News, що партія не готова підтримати угоду Мей. Сама партія потім випустила заяву, в якій йдеться, що за угодою "достатнього прогресу в цей раз не досягнуто".

До британської Палати громад входять 650 депутатів, в минулому голосуванні за Brexit брали участь 634 з них. Щоб провести угоди через парламент, Мей необхідно заручитися підтримкою як мінімум 318 депутатів. Минуле голосування за Brexit в британському парламенті в січні закінчилося для прем'єрки провалом. Тоді угоду підтримали 202 парламентаря, проти неї проголосували 432.

Парламент Великої Британії проголосує з питання угоди про вихід Сполученого Королівства з Європейського союзу 12 березня – лише за 17 днів до наміченої дати Brexit.

Велика Британія має вийти з ЄС в 23:00 за Гринвічем 29 березня. Після цього починається 21-місячний перехідний період - до кінця 2020 року.

Безплідні маневри навколо проблеми виходу Великої Британії з ЄС радикально скоротили число можливих сценаріїв Brexit, на які сьогодні може розраховувати країна, по суті, не залишаючи британцям особливого вибору. Детальніше читайте в матеріалі Віктора Константинова "Менше одиниці" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".