UA / RU
Підтримати ZN.ua

Меркель шкодує про відставку Ренці

В Берліні кажуть, що готові будувати партнерські відносини з новим італійським урядом.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель з жалем прийняла новини про рішення прем'єр-міністра Італії Маттео Ренці піти у відставку після поразки на референдумі щодо конституційних реформ.

Як повідомляє Rzeczpospolita, про це сказав прес-секретар німецького канцлера Штеффен Зіберт.

Він зауважив, що у Меркель були дуже хороші відносини Ренці, співпраця з яким "будувалася на взаємній довірі". Також голова німецького уряду підтримувала наміри італійського колеги провести реформи в Італії.

Однак, за словами Зіберта, Берлін ставиться з великою повагою до результатів італійського демократичного голосування. Він підкреслив, що Меркель запропонує наступному італійському уряду "тісну співпрацю на основі дружби і партнерства".

Нагадаємо, в неділю, 4 грудня, в Італії відбувся референдум щодо внесення змін до Конституції. Згідно з даними екзит-полів, від 54 до 58% виборців проголосували "проти" конституційної реформи, тоді як "за" висловилися від 42% до 46%. Явка на референдумі перевищила 68%. Після оголошення результатів прем'єр-міністр Маттео Ренці оголосив про свою відставку. Видання Financial Times писало, що після відставки Ренці італійська політика увійде в період невизначеності. Вірогідно, що президент Маттарелла спробує вмовити когось з чиновників очолити уряд, щоб заспокоїти ринки якомога швидше. Такий вибір може впасти на міністра фінансів П'єра Карло Падоана чи голову Сенату П'єтро Грассо. Однак, такому рішенню президента будуть сильно опиратися лідери популістських партій, таких як "Рух п'яти зірок" і "Північна ліга", які найбільш агресивно агітували голосувати проти реформ, які пропонував Ренці.