UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мер Варшави хоче заборонити росіянам святкувати 9 травня у місті

Політик вважає, що в умовах війни святкування можуть перерости в провокації з боку росіян. 

У Варшаві росіянам хочуть заборонити святкувати 9 травня. Про це заявив мер столиці Польщі Рафал Тшасковський, який вважає, що в умовах війни в Україні захід може перерости в провокацію. 

На сторінці у Twitter політик закликав державних посадовців заборонити росіянам проводити святковий парад у місті. Тшасковський обурився пасивністю влади з цього приводу і висловив думку про те, що головне свято країни-агресорки взагалі не повинне мати місце у Польщі.

«Посольство РФ хоче відзначити 9 травня у Варшаві і вже звернулось до МЗС Польщі з проханням надати у цьому підтримку. Я категорично проти. Жодна польська державна установа не повинна долучатися до цієї ініціативи. Такі заходи взагалі необхідно заборонити. Я не дам своєї згоди на свято агресора у Варшаві, коли російські солдати продовжують вбивати мирних людей», - заявив Тшасковський.

В МЗС Польщі меру столиці дали чітку відповідь, наголосивши, що не задовольнили запит посольства РФ. Що стосується заборони проведення святкувань 9 травня у Варшаві, то у відомстві підкреслили, що Тшасковський може прийняти це рішення самостійно, підписавши відповідне розпорядження.

Читайте також: WSJ: 9 травня Путін скаже, як саме він хоче програти в Україні

Раніше повідомлялося, що у Берліні заборонили використання української символіки на заходах 8-9 травня.

Росія на окупованих українських територіях проводить щодо українців цілеспрямовану політику геноциду. І якщо деякі країни на політичному рівні визнали цей «злочин злочинів» проти українців, то як бути з юридичним визнанням? Про це - у статті Ірини Павленко «Путін і геноцид українців: складний шлях визнання».