UA / RU
Підтримати ZN.ua

Майже 2,5 мільйона британців виступили за скасування Brexit

Вони підписали відповідну петицію на сайті британського парламенту.

Майже 2,5 мільйона британців підписали петицію із закликом відмовитися від виходу Великої Британії з ЄС. На сайті британського парламенту в розділі, присвяченому петиціям, вранці в п'ятницю йдеться, що наразі підписи під петицією поставили 2 мільйони 451 тисяч 828 людей.

"Британський уряд неодноразово заявляв, що вихід з ЄС - це воля народу. Нам потрібно дати відсіч цій заяві, показавши те, як сильно народ підтримує збереження членства Великої Британії в ЄС", - йдеться в коментарі до петиції.

В комітеті парламенту Великої Британії, що спеціалізується на роботі з колективними зверненнями, зазначили, що ця петиція набирає популярність з найбільшою швидкістю, яка коли-небудь була зафіксована на цьому сайті.

У четвер через високу відвідуваність сайт британського парламенту, присвячений петиціям, працював з перебоями.

Парламент країни розгляне, чи він стане виносити на дебати цю петицію, оскільки вона набрала понад 100 тисяч голосів. Крім того, петиція набрала достатню кількість голосів, щоб і британський уряд дав на неї відповідь.

Глава МЗС Великої Британії Джеремі Хант у четвер в ефірі радіо BBC 4 повідомив, що припинити дію статті 50 Лісабонського договору, що регулює процес виходу країн з ЄС, можливо, але це дуже малоймовірно".

Раніше повідомлялося, що ЄС схвалив два варіанти відтермінування Brexit. Перший варіант передбачає продовжити терміни виходу Великої Британії з ЄС до 22 травня за умови, що угода буде схвалена Палатою громад до кінця березня. 22 травня є крайнім терміном, оскільки на наступний день стартують вибори в Європейський парламент, в яких Велика Британія не повинна брати участь. У разі якщо угоду про вихід не буде схвалено британським парламентом, ЄС погодиться на відстрочку Brexit тільки до 12 квітня.

Велика Британія планувала завершити вихід з ЄС 29 березня. Однак парламент двічі відмовився схвалити проект угоди щодо Brexit, запропонований прем'єр-міністром Терезою Мей. При цьому виходити з ЄС без угоди з Брюселем британський парламент теж відмовився. Після цього ​​Мей попросила про перенесення термінів Brexit з 29 березня на 30 червня.

Детальніше про проблеми виходу Великої Британії з ЄС та можливих їх рішеннях читайте в матеріалі Віктора Константинова "Останній шанс Терези Мей?" в тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".