UA / RU
Підтримати ZN.ua

Майора армії США Нідаля Хасана засуджено до смертної кари за вбивство 13 співробітників

Армійський лікар-психіатр Хасан, який відкрив стрілянину на базі Форт-Худ у 2009 році, став першим за останні півстоліття американським військовим, який отримав смертний вирок.

Майор армії США Нідаль Малік Хасан, який у 2009 році застрелив 13 військовослужбовців на базі Форт-Худ у Техасі, засуджений військовим судом до смертної страти.

Раніше трибунал визнав його винним у 13 навмисних вбивствах і у 32 замахах на вбивство.

Сам обвинувачений ніколи не заперечував, що він влаштував стрілянину у Форт-Худі. За словами 42-річного Хасана, який сповідує іслам, він хотів захистити одновірців і напав на однополчан, щоб тих не відправили воювати з талібами в Афганістані.

ТАКОЖ: У США сержантові, який вбив 16 мирних афганців, дали довічний термін

Під час процесу Хасан поводився зухвало і не приховував, що прагне отримати вищу міру покарання. Він заявляв, що хоче бути страченим, щоб "померти як герой", як людина, яка пожертвувала життям заради своїх ідеалів.

У той же час, прокурор закликав присяжних засудити майора до смертної кари. "Він не мученик, і ніколи ним не буде. Він злочинець. Він холоднокровний убивця", - заявив він.

На слуханнях майор Хасан відмовився від останнього слова.

Щоб засудити Хасана до смертної кари, 13 присяжних військового трибуналу повинні були прийти до одноголосного рішення. В іншому випадку він був би засуджений до довічного ув'язнення.

Найімовірніше вирок буде приведений у виконання через кілька років або навіть десятиліть, бо процес апеляцій в американських військових судах займає багато часу. Крім того, для приведення у виконання смертний вирок військовослужбовцю має бути затверджено президентом США.

Востаннє смертний вирок американському військовому виносили у 1961 році.

У 2009 році армійський лікар-психіатр Хасан відкрив стрілянину, убивши 13 товаришів по службі і поранивши понад 30. За кількістю жертв цей злочин став найбільшим серед всіх інцидентів на американських базах.

Припинив стрілянину цивільний поліцейський. Самого Хасана було поранено і він залишився паралізованим нижче пояса. !zn

Читайте також:

Царнаєв не визнав себе винним за жодним із пунктів звинувачення

Інформатора Wikileaks Бредлі Меннінга засуджено в США до 35 років в'язниці

Штат Міссурі вирішив використовувати для страти препарат, який став причиною смерті Майкла Джексона

Після масового вбивства дітей у США різко зросли продажі зброї