UA / RU
Підтримати ZN.ua

Манафорт закликав оприлюднити результати його прослуховування - Bloomberg

Представники політтехнолога кажуть, що розголос інформації про прослуховування - це кримінальний злочин.

Пол Манафорт, який був головою виборчого штабу Дональда Трампа і радником Віктора Януковича, закликав Департамент юстиції США розслідувати факт витоку інформації про те, що ФБР прослуховувало його до і після минулорічних виборів.

Про це повідомляє Bloomberg, нагадуючи, що телеканал CNN дізнався, що американські слідчі вели таємне стеження за Манафортом і прослуховували його через діяльність в Україні і в рамках справи про російське втручання у вибори. Ці дії проводилися на підставі ордерів, виданих відповідно до Закону про спостереження за іноземною розвідкою (FISA).

"Якщо це правда, тоді розголошення існування ордерів, пов'язаних з FISA - це кримінальний злочин, зважаючи і на той факт, що жодних обвинувачень висунуто не було", - сказав прес-секретар американського політтехнолога Джейсон Малоні.

Він наголосив, що Департамент юстиції повинен негайно провести розслідування за фактом витоку інформації і з'ясувати "мотиви, які стоять за зусиллями попередньої адміністрації зі спостереження за політичним опонентом".

Манафорт також закликав Департамент юстиції опублікувати "будь-які перехоплені контакти між ним і неамереканцями, щоб зацікавлені сторони зрозуміли те, що і Департамент юстиції - там не має нічого надзвичайного". Представники ФБР і спеціальний представник Департаменту юстиції Роберт Мюллер, який веде розслідування російського втручання у американські вибори, не прокоментували ситуацію.

Раніше лояльне до Республіканської партії видання Wall Street Journal писало, що Манафорт більше 10 років працював на російського олігарха Дерипаску. Їхня співпраця стосувалася України, Грузії, Чорногорії і інших країн, які Кремль вважає своєю "сферою впливу".

Раніше повідомлялося, що журналісти Associated Press знайшли докази отримання Манафортом коштів з "чорної каси" Партії регіонів. Як зазначалося в матеріалі агентства, мова йде про виплати, здійснені в 2007 і 2009 роках.

21 березня, народний депутат Сергій Лещенко представив документи, які, за його словами, розкривають механізм отримання Полом Манафортом коштів з "чорної каси" Партії регіонів. На думку Лещенка, виплати на користь Манафорта здійснювалися з використанням офшорних юрисдикцій і банків сумнівної репутації, зокрема – через фінансовий рахунок офшорної компанії в Киргизстані.

26 липня агенти ФБР обшукали будинок Манафорта у місті Олександрія. Як повідомляє Washington post, вони прийшли без попередження з дозволом на обшук щоб вилучити документи та інші матеріали у межах справи про втручання Росії у вибори США. Агенти ФБР, які співпрацюють зі спеціальним радником Департаменту юстиції Робертом Мюллером, покинули будинок Манафорта з різними записами і документами.